Фудбалери новоградске Слободе посљедње коло пред зимску паузу у Првој лиги Републике Српске дочекују на 4.мјесту са 30 бодова, односно са свега четири бода мање од водеће Крупе, те бодом мање од Сутјеске и Слоге из Добоја. Противник у посљедњем колу јесењег дијела сезоне је екипа Љубића из Прњавора, а „Црвени“ ће бити домаћини у суботу, 20.новембра од 13.00 часова.
„Вјерујем да можемо да освојимо 1.мјесто на у Првој лиги Републике Српске и самим тим се пласирамо у Премијер лигу БиХ“, рекао је ово гостујући у јутарњем програму Радија Нови Град предсједник Фудбалског клуба „Слобода“ Младен Босанчић.
Он додаје да је циљ клуба титула у Првој лиги и да је то препознала фудбалска јавност Републике Српске. „Ми смо главни фаворити и то бреме није лако носити. Гдје год да гостујемо, ми смо на удару, али је лијепо бити фаворит, јер вас у тој ситуацији сви поштују. Сходно томе, ми настављамо даље да подижемо клуб административно, финансијски, али и играчки“, каже Босанчић.
Након утакмице са Љубићем слиједи одмор за играче, али, како каже предсједник клуба са стадиона „Млакве“, за Управу клуба нема одмора. „Ми већ сада договарамо противнике за припремни период пред почетак прољећног дијела сезоне, а неминовно је да ће бити и појачања. Нама у овом ростеру требају 3 или 4 појачања како бисмо одржали постојећи ниво. Правимо екипу за Премијер лигу и у прилог томе ћемо доводити и појачања, а све то у складу са финансијским могућностима“, истиче Босанчић.
Први човјек „Црвених“ наглашава да клуб први пут након много година на зимску паузу одлази без дуговања према својим играчима и стручном штабу, што је, према његовим ријечима, у овом времену велики подвиг. „Наш буџет је најмањи у односу на екипе са којима се боримо за 1.мјесто. Годишње не прелазимо 80.000 КМ које добијамо из општинског буџета, а ми трошимо око 250.000 КМ, па можете да замислите колико морамо да радимо да бисмо намирили све оно што је потребно за нормално функционисање клуба. Уколико изборимо пласман у Премијер лигу, наш клуб рачуна да би прилив средстава могао да буде и од продаје играча, јер тренутно имамо много играча старости од 19, 20 и 21 годину, који су се одлично показали на прволигашким теренима Српске. Наш клуб је стао на здраве ноге и од свих конкурентских клубова у врху табеле, спадамо у најорганизованији“, констатује Босанчић.
Он је, такође, у нашем програму обавијестио јавност да ће у Новом Граду бити премијерлигашког фудбала већ у априлу и мају наредне године. Наиме, домаће мечеве на „Млаквама“ ће у том периоду играти актуелни шампион БиХ бањалучки Борац, а разлог је тај што ће у поменутом периоду на Градском стадиону у Бањалуци бити постављан терен са хибридном травом.
На критике појединих љубитеља фудбала у граду на Уни и Сани због мањка домаћих играча, тј.играча из Новог Града, Босанчић одговара: „Ја бих волио да имамо много домаћих играча, из нашег града, који би могли да играју на врхунском нивоу и клуб је то показао прошле сезоне када је вратио сијасет фудбалера који су поникли у Слободи, а сви се сјећамо како је то завршило. Ми сада имамо једну талентовану генерацију кадета, од којих смо пет играча убацили да тренирају са првим тимом. Они ће потписати стипендијске уговоре и за двије године ми ћемо у првој екипи имате неколико наших момака. Навешћу вам само примјер једног Борца из Бањалуке, који у првом тиму има свега три или четири своја играча“.
За крај, предсједник Слободе је позвао навијаче да у суботу подрже домаће фудбалере у мечу са Љубићем, те потом додао занимљиву информацију: “Екипа Крупе, која је лидер на табели, свјесно је ушла у такмичење Прве лиге без кадетске селекције, а то по правилнику такмичења Прве лиге РС не може проћи некажњено, зато што први ступањ такмичења под окриљем Фудбалског савеза РС захтијева три млађе категорије – пионире, кадете и јуниоре. Казна по дисциплинском правилнику је јасна – одузимање од 6 до 12 бодова плус новчана казна, на чему ћу инсистирати. Немам ништа против Крупе, али позната су правила такмичења која треба да вриједе за све клубове Прве лиге. Као члан Извршног одбора Фудбалског савеза РС покренућу питање на одбору овог органа у случају Крупа, који је поднесен Дисциплинској комисији. Не видимо у томе нашу срећу, али правилници и услови постоје да би се поштовали“, самоувјерено истиче Босанчић, а потом оптимистично закључује: „Очекујемо одузимање бодова за екипу Крупе, вјерујемо у нашу побједу против Љубића, а надамо се и киксевима Слоге и Сутјеске на тешким гостовањима у Омарској и Станишићима, што значи да би у том случају наша Слобода била јесењи првак“.