Коначно! Фудбалери Пламена из Доњег Водичева и Сводне ускоро ће поново играти такмичарске мечеве, односно након епидемиолошких мјера против Ковида – 19 и принудне паузе, вратиће се обавезама у Регионалној лиги „Запад“.
Фудбалски савез Републике Српске (ФСРС)званично је донио одлуку о подјели такмичења на Лигу за првака и Лигу за опстанак.
На ову одлуку ФСРС је био приморан због превелике паузе коју је изазвао Републички штаб за ванредне ситуације, који је 21.марта зауставио играње утакмица у нижим лигама Српске. Савез је тиме био доведен пред свршен чин и без много простора за маневар приликом такмичења, јер је јасно да у већини лига према редовном одигравању утакмица не би било ни теоретске шансе да се заврши првенство у право вријеме.
Због тога, нађено је рјешење у виду подјеле лига, па ће се тамо гдје је потребно играти Лига за опстанак и Лига за првака.
У било којој одлуци било би оштећених страна, па тако ни ова одлука није савршена, али јасно је да је морала бити донијета. Бодови се преносе из до сада одиграних утакмица, тако да ће они клубови који јуре заостатак за првопласираним, или у борби за опстанак имати мање утакмица да стигну исту предност.
Оно што је такође подцртано, јесте да због тога што ће се играти непаран број утакмица, у случају једнаког броја бодова двије екипе гледати гол разлика, а не међусобни омјер.
Фудбалери Пламена су прије паузе, односно мјера Репуличког штаба о обустави првенства, били на 4.мјесту табеле са 28 освојених бодова. Први је бањалучки БСК са 35, друго Лијевче из Нове Тополе са 30, а трећа Горица из Шипова са 29 бодова.
Осим њих, у тзв. Лигу за првака ће још приједорски ФСА, те бањалучки тимови ОФК Лауш и Напријед.
Већ у понедјељак (3.маја) Пламен ће на свом стадиону дочекати ФСА из Приједорам а меч почиње у 16.30 часова (без присуства гледалаца).
Фудбалери Сводне, који су на посљедњем, 14.мјесту, у наставку првенства ће кроз Лигу за опстанак покушати да одбране статус „трећелигаша“. Сводна је из 16 одиграних кола освојила 11 бодова, а на позицији изнад је Слога Нектар из Поткозарја са бодом више.
Ускоро ће нам бити познати и термини 1.кола Лиге за опстанак.