Lješnjak je biljka o kojoj se sve više priča jer potrebe industrije slatkiša rastu. Bez obzira što imamo povoljne klimatske uslove za uzgoj lijeske i njoj treba odgovarajuća njega. Jedna od važnih stavki je navodnjavanje.

Rade Medić, koji uzgaja lješnjak u rodnim Bojištima na 10 dunuma, kaže da je uzgoj ove vrste voća isplativ i da ima budućnost, a svakako jedna od bitnih stavki je navodnjavanje.

„U našu plantažu danas smo postavili sistem navodnjavanja kap po kap, koji će u slučaju suše doprinijeti boljem prinosu i kvalitetu. Nadam se da će sistem biti efiksan“, kaže Medić.

Medić  koji živi u Kostajnici navodi da je plantažu lješnjaka zasadio prije šest godina, a  na ovoj površini zasađeno je 520 sadnica.

„Zastupljene su četiri sorte – halski džin, istarski dugi, istarski kratki i rimski. Više sorti je potrebno zbog oprašivanja.  Prinos za prošlu petu sezonu bio je 240 kg, za ovu sezonu nadamo se da ćemo dostići količinu od 1000 kg, s obzirom na povoljne uslove, ali i sistem navodnjavanja“, kaže Medić.

Kako je naveo lješnjak plasira u veleprodaju, oko poslova u plantaži pomaže mu porodica i dodaje da od nje svi imaju koristi.