No description available.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača /SNSD/ rekao je danas da je skupštinska većina u Novom Gradu stabilna te da opozicija svojim djelovanjem želi da u našoj lokalnoj zajednici sve stane.

Drljača je nа konferenciji za novinare koalicionih partnera koji čine skupštinsku većinu /SNSD, SDA, Zajedno za Novi Grad /NDP, DS,DEMOS,US/ i SP / još jednom potvrdio opredjeljenje ove koalicije razvoj i napredak Novog Grada.

"Od konstituisanja lokalnog parlamenta do danas skupštinska većina ima jednak broj odbornika 16. Novi Grad postaje specifičan zbog nekih tema", rekao je Drljača.

On je naveo da je prvi put, nakon proteklih parlamentarnih izbora, javnost svjedočila proglašenju pobjede opozicije prije objavljivanja rezultata.

"Ono što se desilo u Novom Gradu prije dva dana prevazilazi sve što smo imali u političkom životu. Narodni poslanik Milanko Mihajilica /PDP/ u izjava je govorio o pobjedi opozicije. Evidentno je, što potvrđuju i rezultati koje je objavila Centralna izborna komisija da je u Novom Gradu SNSD pobjedio u glasanju za tri nivoa vlasti Narodnu skupštinu Republike Srpske, Predsjedništvo BiH i Parlament BiH, dok je opozicija pobjedila za nivo predsjednika Republike Srpske", rekao je on.

 Drljača kaže da je Mihajilica u istoj izjavi, nakon sjednice lokalnog parlamenta, rekao da načelnik i predsjednik Skupštine opštine u Novom Gradu gube podršku.

"Poslije 11 sati zasjedanja uz brojne pauze, jednostavno smo bili blokirani. Većina odrađuje tačke dnevnog reda, a opstrukcija od opozicije je izuzetna i traje iz sjednice u sjednicu", kaže Drljača.

On je naveo da će sutra biti održan nastavak 17. redovne sjednice koja je počela u utorak 6. decembra a na dnevnom redu je prijedlog za opoziv predsjednika SO Novi Grad.

"Naš stav je jasan i naša opredjeljenja su jasna. Poruka građanima je da obrate pažnju na dešavanja u Skupštini opštine Novi Grad. Nastojimo da se završe  tačke dnevnog reda koje rješavaju problemi građana a opozicija ide u pravcu osporavanja. Njihova ideja je da sve stane u Novom Gradu i da se ništa ne radi", kazao je Drljača.

 No description available.

Predsjednik SO Novi Grad Zoran Kukavica /US/ rekao je da opozicija plasira informacije o promjenama u skupštinskoj većini, jer im ne ide u prilog izjašnjavanje u vezi sa tačkom dnevnog reda koju su oni predložili, opozivu predsjednika SO a iz razloga jer nemaju dovoljno glasova.

 

"Zato žele da obmanu javnost, stvore negativnu sliku o radu opštine i Skupštine opštine. Sutra ćemo vidjeti rezultat", rekao je Kukavica.

 

On se zahvalio koalicionim partnerima za podršku.

 No description available.

Predsjednik Kluba odbornika Zajedno za Novi Grad Mirko Šljokavica  demantovao je informacije o promjenama u skupštinskoj većini.

"Imamo ozbiljnu, kvalitetnu skupštinsku većinu sa zajedničkim stavovima, podrškom načelniku i predsjedniku Skupštine opštine. Smatramo da prijedlog za opoziv predsjednika SO nije opravdan što je obrazloženo i u izvještaju skupštinske Komisije za izbor i imenovanja o čemu je javnost upoznata. Podrška Kluba načelniku i predsjedniku SO je sasvim jasna i otvorena", rekao je Šljokavica i dodao da ovaj Klub odbornika daje svoj doprinos u cilju razvoja lokalne zajednice.

Odbornik SNSD-a Pavle Agbaba potvrdio je da skupštinska većina broji 16 od ukupno 27 odbornika.

"Na sutrašnjoj sjednici to će se i potvrditi jer je prijedlog opozicije neutemeljen i nije opravdan. Nastavićemo dalje sa našim koalicionim partnerima da radimo u interesu lokalne zajednice i našeg grada", poručio je Agbaba.

Sjednica SO Novi Grad u utorak, 6. decembra počela je u 9.00 časova, a prekinuta oko 20.00 časova. Za ovo vrijeme usvojen je dnevni red, zapisnik sa prethodne sjednice lokalnog parlamenta te je verifikovan mandat odborniku Mladenu Lajšiću /PDP/ nakon što je Milanko Mihajilica  prihvatio mandat u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Rasprave su u skuštini trajale kraće od pauza, a sjednica je prekinuta prije nego što je zaključena rasprava o prijedlogu za opoziv predsjednika SO koji je u skupštinsku proceduru 25. novembra uputila opozicija.

Sjednice ovog saziva Skupštine opštine Novi Grad i inače traju danima bez obzira koje su tačke na dnevnom redu.

Opozicioni odbornici osporavaju legalnost lokalnog parlamenta od konstituisanja u decembru 2020. godine.

Opozicija je napustila konstitutivnu sjednicu 28. decembra 2020. godine te u radu lokalnog parlamenta nije učestvovala do 30. septembra 2021. godine.