No description available.

Opozicioni odbornici u Skupštini opštine Novi Grad predali su danas inicijativu za opoziv predsjednika lokalnog parlamenta Zorana Kukavice.

No description available.

Inicijativu je potpisalo 10 odbornika , četiri iz Kluba SDS/SRS, tri iz Kluba odbornika DNS-a te tri odbornika Iz Kluba odbornika PDP-a i nacionalnih manjina.

Šef kluba odbornika SDS/SRS Mladen Šumar rekao je da problemi u radu lokalnog parlamenta traju od konstituisanja u decembru 2020. godine.

"Osim što skupština nije konstituisana u skladu sa zakonom i samo održavanje sjednica protivno je statutu i poslovniku. Direktan povod za pokretanje inicijative je način na koji se održavaju sjednice Skupštine opštine Novi Grad", rekao je Šumar.

Prema njegovim riječima, opozicija koja predstavlja 45 odsto volje građana nema nijednog predstavnika u radnim tijelima.

"Osim toga, sve češće sjednice idu u smjeru da se odbornicima opozicije zabranjuje da, u skladu sa poslovnikom raspravljaju o tačkama dnevnog reda. Kulminacija su dvije poslednje sjednice kad je predsjednik Skupštine opštine izrekao neke mjere a čemu nisu prethodile mjere predviđene poslovnikom", rekao je on.

Šumar smatra da je na ovaj način opoziciji onemogućeno da adekvatno učestvuje u radu te podsjetio da opozicija ima prigovor jer se aktuelni čas, umjesto na početku održava na kraju sjednica.

On je naglasio da je na 16. redovnoj sjednici obezbjeđenje spriječilo odbornike opozicije da prisustvuju sjednici.

"Ovo je prilika da se stavi tačka na sve ružno što se dešavalo, inicijativa da se pokrene opoziv predsjednika Skupštine opštine koji nije dorastao toj funkciji" rekao je Šumar.

No description available. 

Šef Kluba Odbornika DNS-a Mirko Zgonjanin smatra da je zabranom ulaska opozicionim odbornicima kulminiralo zajedničko djelovanje izvršne i zakonodavne vlasti.

"Počelo je nezakonitim konstituisanjem skupštine i nastavljeno do 16. redovne sjednice. DNS i opozicione stranke žele da se bore za projekte koji su u interesu građana. Mi smo osvojili 5.000 glasova u Novom Gradu što nam daje za pravo da učestvujemo u kreiranju i realizaciji projekata", rekao je Zgonjanin.

No description available.Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Milanko Mihajilica kao bivši šef Kluba odbornika PDP i nacionalnih manjina u SO Novo Grad kaže da su dešavanja na poslednjoj sjednici lokalnog parlamenta vrhunac svega što se dešavalo od konstituisanja.

Mihajilica je uz Kukavicu, kao odgovornog naveo i načelnika opštine Miroslava Drljaču,  za koga smatra da je privatizovao sve institucije u Novom Gradu te da je cijelo vrijeme bio generator političke i parlamentarne krize.

"Vidjećemo nakon što bude inicijativa uvrštena na dnevni red sjednice SO Novi Grad kakvi će biti dalji postupci. Smatram da se sa načinom na koji Kukavica vodi sjednice ne slažu ni svi odbornici skupštinske većine", rekao je on.

Mihajilica kaže da će biti učinjeno sve da  inicijativa dobije podršku a  ako se to ne desi biće pokazatelj da skupštinska većina radi mimo volje građana.

"Ubijeđen sam da će se obezbijediti većina za opoziv Kukavice. Krajnji cilj je da  formiranje nove skupštinske većine i promjena cijele lokalne vlasti u Novom Gradu", poručio je on.

Posljednja sjednica Skupštine opštine Novi Grad završena je 18. novembra bez prisustva odbornika opozicije a ulazak u skupštinsku salu  obezbjeđenje je onemogućilo odbornicima kojima je na prvom i drugom nastavku izrečena mjera udaljenja.