Odbornici opozicije u Skupštini opštine Novi Grad i dalje neće učestvovati u radu lokalnog parlamenta. Sa današnje konferencije za medije održane na početku 5. redovne sjednice SO Novi Grad, oni su poručili da će sačekati odgovor ministra lokalne uprave i samouprave Senke Jujić koje joj je juče postavio šef kluba poslanika PDP-a Perica Bundalo. Odbornik SDS-a i predsjednik opštinskog odbora ove stranke Mladen Šumar kaže da će naredne aktivnosti opozicije zavisiti od odgovora iz ministarstva.
"Sačekaćemo 30 dana koliko je predviđeno poslovnikom o radu Narodne skupštine Republike Srpske. U skladu sa tim odgovorom odlučićemo o daljim aktivnostima i eventualnom učešću u radu SO Novi Grad", rekao je Šumar. Odbornik PDP-a i predsjednik opštinskog odbora ove stranke Milanko Mihajilica rekao je da je resorno ministarstvo 12. februara konstatovalo da je prilikom konstituisanja SO Novi Grad došlo do grubog kršenja zakona a u dopisu od 18. marta naložilo da se održi nastavak konstitutivne sjednice. "
Predsjedavajući radnog predsjedništva Hasan Rasavac je zakazao nastavak konstitutivne sjednice na koji se nisu odazvali odbornici skupštinske većine. Nakon toga je nastupilo ćutanje iz ministarstva", rekao je Mihajilica. On kaže da su odbornici opozicije u dva navrata urgentno tražili od ministarstva da razriješi ovu situaciju.


"Mi želimo da radimo u lokalnom parlamentu. Poltička i pravna kriza u Novom Gradu žože biti razriješena tako da se raspusti skupština opštine ili da ministarstvo poništi svoje ranije dopise", kazao je on.
Nakon što je 11 odbornika 28. decembra napustilo konstitutivnu sjednicu SO Novi Grad koju je prekinuo predsjedvajući radnog predsjedništva Hasan Rasavac , pet odbornika Srpske demokratske stranke -SRS, tri Demokratskog narodnog saveza, dva odbornika Partija demokratskog progresa i Haasan Rasavac Stranka demokratske aktivnosti, sjednica je nastavljena u prisustvu odbornika skupštinske većine 10 odbornika SNSD-a te po dva odbornika Socijalističke partije, Stranke demokratske akcije i koalicije Zajedno za Novi Grad /NDP, DS, DEMOS, US/.


Ministarsvo lokalne uprave i samouprave uputilo je dva dopisa koja nisu imala za rezultat rješavanje problema. Odbornici opozicije od 28. decembra ne učestvuju u radu lokalnog parlamenta a protiv ministra lokalne uprave i samouprave Senke Jujić, načelnika opštine Miroslava Drljača i predsjednika SO Zorana Kukavce podnijeli su krivične prijave.