Opozicija u Novom Gradu poziva predstavnike vladajuće većine u lokalnom parlamentu da odgode za sutra zakazanu treću sjednicu Skupštine opštine.

Odbornik Stranke demokratske aktivnosti /A- SDA/ Hasan Rasavac koji je u svojstvu predsjedavajućeg radnog predsjedništva prekinuo konstitutivni sjednicu SO, naveo je da je u dopisu Ministarstva uprave i lokalne samouprave naloženo da najstariji odbornik sazove nastavak konstitutivne sjednice.

"U skladu s tim,  ja sam sazvao sastanak političkih partija koje participiraju u SO Novi Grad radi konsulatacija  za nastavak rada prve sjednice za petak, 26. februara a nastavak konstitutivne sjednice za četvrtak, 4. februara", rekao je on.

Odbornik Srpske demokratske stranke /SDS/ Mladen Šumar rekao je  da je stav opozicije o nelegalnosti konstitutivne sjednice SO  Novi Grad potvrđen aktom Ministarstva uprave i lokalne samouprave.

Šumar kaže da , ukoliko skupštinska većina ne ispoštuje nalog resornog ministarstva, opozicija će iskoristiti druge pravne metode.

"Akt ministarstva ukazuje da je skupštinska većina grubo prekršila zakon na konstitutivnoj sjednici 28. decembra prošle godine, nelegalno izabrala skupštinsko rukovodstvo, komisije, skupštinska tijela, zamjenika načelnika, vršioca dužnosti skupštinskog sekretara i vršioce dužnosti načelnika opštinskih odjeljenja", rekao je on.

Odbornik Partije demokratskog progresa /PDP/ Milanko Mihajilica rekao je danas da je opozicija pozvala vladajuće stranke i prije nego što je stigao zvanični akt Ministarstva uprave i lokalne samouprave na razgovore o izlasku iz političke krize.

"Opozicija želi da radi u Skupštini opštine, mi smo ih ranije pozvali na sastanak zakazan za sinoć, nisu došli. Znači sastanak je bio na našu inicijativu zakazan i prije dopisa ministarstva", rekao je Mihajilica.

On je pozvao vladajuću većinu u lokalnom parlamentu da odgode za sutra zakazanu sjednicu te da do sada usvojene akte stave van snage.

"U suprotnom, nastavićemo parlamentarne i pravne oblike borbe uključujući i krivične prijave. Problem se može riješiti isključivo  poštovanjem zakona", kaže Mihajilica.

Opozicione stranke u Skupštini opštine Novi Grad osporavaju legalnost konstitutivne sjednice lokalnog parlamenta i odluka usvojenih tom prilikom te su  Ministarstvu uprave i lokalne samouprave uputili  zahtjev za nadzor nad donesenim odlukama  Skupštine opštine na konstitutivnoj sjednici

Sjednicu je 28. decembra prošle godine prekinuo predsjednik radnog predsjedništva Hasan Rasavac.

Nakon što je 11 odbornika napustilo konstitutivnu sjednicu SO Novi Grad  - pet odbornika Srpske demokratske stranke -SRS, tri Demokratskog narodnog saveza, dva odbornika Partija demokratskog progresa i Hasan Rasavac Stranka demokratske aktivnosti, sjednica je nastavljena u prisustvu odbornika skupštinske većine- devet od ukupno 10 odbornika SNSD-a te po dva odbornika Socijalističke partije, Stranke demokratske akcije i koalicije Zajedno za Novi Grad /NDP, DS, DEMOS, US/.

U prvom dopisu iz Ministarstva lokalne uprave i samouprave stoji da je propust načinjen jer predsjedavajući radnog predsjedništva nije tražio da se Skupština izjasni o prekidu.

Osim toga je konstatovano da je u nastavku, zbog činjenice da je sjednicom predsjedavao najmlađi odbornik, došlo do grubog kršenja člana 44 stava 4 i 5 Zakona o lokalnoj samoupravi.

Ministarstvo u dopisu od 15. februara preporučuje da predsjednik SO sazove sastanak predstavnika političkih stranaka koje imaju odbornike u lokalnom parlamentu kako bi se postigao dogovor.

U drugom dopisu ministarstva dostavljenom  22. februara stoji da je potrebno da najstariji odbornik novog saziva skupštine koji je prekinuo sjednicu, u što kraćem roku zakaže nastavak konstitutivne sjednice.