Skupština opštine nastaviće s radom a 3. redovna sjednica lokalnog parlamenta biće održana u četvrtak, 25. februara, potvrdili su to danas u programu Radija Novi Grad načelnik opštine Mirolsav Drljača i predsjednik SO Zoran Kukavica.

Drljača je rekao da je drugi dopis iz Ministarstva  uprave i lokalne samouprave konfuzan te da će danas u vezi sa ovim pitanjem iz lokalne samouprave biti upućen dopis u kabinet premijera Republike Srpske Radovana Viškovića.

On je naveo da je u prvom dopisu traženo da predsjednik SO organizuje sastanak sa odbornicima u cilju otklanjanja nezakonitosti koje su uočene a u drugom dopisu je navedeno da najstariji odbornik novog saziva koji je prekinuo konstitutivnu sjednicu u što kraćem roku zakaže nastavak.

Predsjednik SO Zoran Kukavica smatra da opozicija pokušava da diskredituje vlast u čemu neće uspjeti.

On kaže da mišljenje resornog ministarstva nema pravnu obavezu te da su odluke usvojene na konstitutivnoj sjednici  važeće.

Opozicione stranke u Skupštini opštine Novi Grad osporavaju legalnost konstitutivne sjednice lokalnog parlamenta i odluka usvojenih tom prilikom te su  Ministarstvu uprave i lokalne samouprave uputili  zahtjev za nadzor nad donesenim odlukama  Skupštine opštine na konstitutivnoj sjednici

Sjednicu je 28. decembra prošle godine prekinuo predsjednik radnog predsjedništva Hasan Rasavac.

Nakon što je 11 odbornika napustilo konstitutivnu sjednicu SO Novi Grad  - pet odbornika Srpske demokratske stranke -SRS, tri Demokratskog narodnog saveza, dva odbornika Partija demokratskog progresa i Hasan Rasavac Stranka demokratske aktivnosti, sjednica je nastavljena u prisustvu odbornika skupštinske većine- devet od ukupno 10 odbornika SNSD-a te po dva odbornika Socijalističke partije, Stranke demokratske akcije i koalicije Zajedno za Novi Grad /NDP, DS, DEMOS, US/.

U nastavku sjednice, za predsjednika SO je izabran Zoran Kukavica /SP/ a za potpredsjednika Selim Ekić /SDA/.

U prvom dopisu iz Ministarstva lokalne uprave i samouprave stoji da je propust načinjen jer predsjedavajući radnog predsjedništva nije tražio da se Skupština izjasni o prekidu.

Osim toga, konstatovano je da je u nastavku, zbog činjenice da je sjednicom predsjedavao najmlađi odbornik, došlo do grubog kršenja člana 44 stava 4 i 5 Zakona o lokalnoj samoupravi.

Ministarstvo u dopisu od 15. februara preporučuje da predsjednik SO sazove sastanak predstavnika političkih stranaka koje imaju odbornike u lokalnom parlamentu kako bi se postigao dogovor.

U drugom dopisu ministarstva stoji da je potrebno da najstariji odbornik novog saziva skupštine koji je prekinuo sjednicu, u što kraćem roku zakaže nastavak konstitutivne sjednice.