U zadružnoj biblioteci Poljoprivredne zadruge "Agrojapra" u Donjim Agićima kod Novog Grada večeras su predstavljena djela publiciste i novinara Milovana Antonića "Vodenice" i "Selo na klackalici".
Urednik foto-monografije "Vodenice" književnik Ranko Pavlović rekao je da ovo djelo ima posebnu vrijednost jer je nastalo iz autorove ljubavi.

"Možemo reći da je Antonić tragalac, zaljubljenik u novinarstvo, u zapise o ljudima i vremenu. On je zaljubljenik i u publicistiku i feljtonistiku, u prirodu, selo, zadrugarstvo, rijeke i vodenice", rekao je on.

Pavlović je naveo da je Antonić posebno zaljubljen u fotografiju i da od rane mladosti nikud nije išao bez foto aparata kojim je bilježio ono što je sada prošlost, a tada je bila sadašnjost.

"Te fotografije su veliko bogatstvo ovog kraja i nadam se da će jedan bogat izbor naći mjesta u zavičajnoj zbirci", rekao je on.

Prema njegovim riječima, Antonić je prije objavljivanja foto-monografije, priredio izložbu fotografija vodenica u Novom Gradu, Prijedoru i Beogradu i napisao feljton.

On kaže da monografija koja sadrži 146 fotografija ima umjetničku i dokumentacionu vrijednost.

Jedan dio knjige riječju i fotografijama informiše o izložbama u Novom Gradu, Prijedoru i Beogradu i njihovim odjecima u javnosti.

"Vodenice kroz stihove i legende" naslov je posljednjeg poglavlja u kome se mogu pročitati stihovi Branka Ćopića, Alekse Šantića, Dobrice Erića i još nekih manje poznatih pjesnika.Recenzent djela "Selo na klackalici" Drago Todić rekao je da, uz prilagođavanje uzrastu, može biti korisna svima od poljoprivrednih proizvođača do učenika i studenata.

"Antonić je razradio ideju zadrugarstva a dotakao se i ozbiljnog problema demografske slike sela. Značajni su i njegovi prilozi o mljekarstvu i drugim grana privređivanja u selu", naveo je Todić.

On je rekao da o stanju u selu dovoljno govori naslov djela.

Autor kaže da vodenice zaokupljaju njegovu pažnju od 70-ih godina prošlog vijeka te da je proučavanjem dokumenata došao do podatka da pisani tragovi o vodenicama potiču iz prvog vijeka.

"Monografija je priča o zajedničkoj sudbini čovjeka i hljeba koja traje od daleke prošlosti do današnjih dana. Vodenice su jedinstven spomenik naše kulture i dio kulturne baštine koje nisu dovoljno očuvane", rekao je Antonić.

On je rekao da je u vrijeme kad je bio direktor Poljoprivredne zadruge, učestvovao u projektu obnove vodenice na rijeci Japri u Donjim Agićima finasijskom pomoći kroz norveški program "Jaren produktutvikling".Antonić kaže da je djelo "Selo na klackalici" čine intervjui i kritički tekstovi koji govore o selu i poljoprivredi i problemima sa kojima se susreću.Milovan Antonić je rođen 1949. godine u Donjim Agićima, studirao je sociologiju i filozofiju u Zagrebu i Beogradu.

Veći dio radnog vijeka proveo je kao novinar, pišući analitičke članke i komentare o društvenim promjenama, problemima i mogućim rješenjima u razvoju sela i poljoprivrede.