Izložbom slika pored rijeke Une, završen je ovogodišnji rad likovne kolonije Rakani.

Dokumentarista galerije Mirjana Drljača je rekla da su tokom kolonije nastala 22 djela:
"Kroz ove slike možemo vidjeti šta se događalo u proteklih sedam dana, možemo vidjeti dobro druženje, ozbiljan rad, nevjerovatnu energiju koju su svi pokazali i vjerujem da će ova kolonija biti početak jednog novog prijateljstva," rekla je Drljača.

"Ovo je jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija na području opštine. Vidimo da su se ovi judi, dvanaest umjetnika, koji su sedam dana boravili u Novom Gradu, zaista svojski trudili i uradili dobar posao," izjavio je zamjenik načelnika opštine Bojan Lukač.

"Rakani održavaju mladalači duh, a tome doprinose mladi umjetnici koji su došli iz Srbije, iz našeg okruženja, sa banjalučke akademije. Imamo potpuno različito stvaralaštvo, široke raspone od apstrakcije, figuracije, geometrije, ambijentalnog slikarstva i svi jezici modernizma s početka dvadesetog vijeka su ponovo prepričani ovom postavkom ovdje," rekao je profesor Siniša Vidaković.

Direktor Kulturno obrazovnog centra Dražen Babić kaže da je ovogodišnja kolonija protekla u radnoj atmosferi:
"Ove godine imamo kvalitetne radove naših učesnika, a ja se nadam da su oni zadovoljni svojim boravkom ovdje i da ih je Una inspirisala u radu."

U likovnoj koloniji Rakani ove godine je učestvovalo 12 umjetnika: Marija Sibinović, Jovana Đorđević, Boris Bogdanović iz Beograda, Marina Vojvodić iz Novog Sada, Gorana Stojakov iz Niša, Milovan Čikić iz Gradiške, Đurđica Bjelošević, Branko Jungić i Aleksa Vidaković iz Banjaluke, te učesnici domaćini Sanja Stupar, Danijela Kolundžija i Dragana Babić.