Kulturno-umjetničko društvo "Una" iz Novog Grada za vikend će sedmi put učestvovati na Evropskoj smotri srpskog folklora u Beogradu.

Koreograf Siniša Јovanić rekao je da će novogradski KUD izvesti koreografiju "Đurđevdanska omaja", te da im je cilj da se predstave u najboljem svjetlu.

- Kao i prethodnih godina predstavićemo igre i pjesme iz našeg kraja, po čemu smo prepoznatljivi i prvi put će na sceni biti 20 parova - naveo je Јovanić.

Prema njegovim riječima, pripreme za smotru traju od početka godine, a pojačane su proteklih mjesec dana.

KUD "Una" nastupa prvog takmičarskog dana, 23. po redu u 20:30 časova.

Evropska smotra srpskog folklora okupiće u subotu i nedjelju, 8. i 9. juna, više od 50 kulturno-umjetničkih društava iz dijaspore, regiona i jedan KUD iz Amerike.

Smotra će biti održana u Centru "Sava" pod pokroviteljstvom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Najveću manifestaciju Srba iz dijaspore organizuje Evropski savjet srpskog folklora, a domaćin će biti Savez srpskog folklora Švajcarske.

Prva Evropska smotra srpskog folklora održana je 1996. godine u Sindelfingenu u Njemačkoj, a među inicijatorima i prvim pokroviteljima bile su i frankfurtske Vesti, dnevni list na srpskom jeziku koji zlatnim, srebrnim i bronzanim peharom nagrađuje ansamble za prva tri mjesta.