Učenici Osnovne škole "Vuk Karadžić" Novi Grad su, povodom Svjetskog dana pozorišta, 27. marta, odigrali predstavu "Pipi Duga Čarapa".
Nastavnik razredne nastave Jelena Ostojić rekla je da je škola "Vuk Karadžić" drugu godinu uključena u projekat "Čitalići" i da je ovogodišnja tema književni lik.

"Izabrali smo lik Pipi Duga Čarapa jer se radi u okviru redovne lektire. Predstava je zanimljiva, ali i edukativna jer smo težište stavili na značaj škole, učenja i čitanja", navela je Ostojićeva.

Ona je rekla da će učenici ove škole 2. aprila obilježiti i Dan dječije knjige koji će biti posvećen Hansu Kristijanu Andersenu.

"Projekat `Čitalići` je kod naših učenika probudio interesovanje za čitanje, tako da, osim redovne lektire, čitaju i druga djela", naglasila je Ostojićeva.

Direktor škole Miranda Baltić podsjetila je da je prošlogodišnja tema projekta bila 200 godina od objavljivanja "Srpskog rječnika" Vuka Stefanovića Karadžića.

"Naši učenici i nastavnici iz područnog odjeljenja Ravnice su napravili društvenu igru `Putovanje sa Vukom`. Učenici naše škole su snimili i spot `Vukov rođendan`", rekla je Baltićeva.

Ona je navela da su ove godine učenici pripremili i predstavu o Svetom Savi.

"Planirano je da u školskom hodniku napravimo `Ulicu književnih likova`. Zamišljeno je da odabranim likovima budu posvećene kućice u kojima će, kad se otvori prozor, biti tekst", rekla je Baltićeva.

Republički pedagoški zavod je, u saradnji sa autorskim timom iz Srbije 2014. godine počeo saradnju na projektu "Čitalići", koji predstavlja program razvijanja i njegovanja vještina, čitanje i razumijevanje pročitanog, te pisano izražavanje.