Poetskim časovom i polaganjem vijenaca kod biste Branka Ćopića ispred spomen- škole u njegovom rodnom mjestu Hašani, juče je obilježeno 35 godina od smrti poznatog srpskog pisca.
Predsjednik banjalučke Fondacije "Branko Ćopić" Svetozar Ličina je rekao da Ćopić nije zaboravljen.
"Bez obzira da li se obilježavaju ili ne obilježavaju manifestacije posvećene Ćopiću, on nije zaboravljen jer je on obilježio svoju stazu literarnim djelom. Njegovo djelo je literarni spomenik, a njegova djela se i danas čitaju. On nije samo zavičajni pisac, on je svjetski pisac, prevođen na više od 40 jezika, objavio preko 2.000 naslova, a njegova djela su štampana u 10 miliona primjeraka", rekao je on.
Ličina kaže da Fondacija svake godine objavljuje po jedno Ćopićevo ili djelo pisaca koji su na njegovom tragu.
Predsjednik Skupštine Zavičajnog udruženja "Branko Ćopić" Dragana Todić je navela da je zahvaljujući donaciji iz kabineta predsjednika Republike Srpske od 25.000 KM, u Hašanima izgrađen mlin djeda Triše.
"Očekujemo da će nakon nekih problema koje smo imali sa izvođačem radova, za mjesec-dva dana mlin biti zvanično pušten u upotrebu", rekla je ona.
Načelnik opštine Krupa na Uni, Mladen Kljajić navodi da su obustavljeni radovi na izgradnji replike rodne kuće Branka Ćopića u Hašanima.
"Prošle godine su izgrađene podrumske prostorije i dopremljena je nepotpuna građa. Dalje se ne radi i sad je sve to postalo neodgovorno. Stalno ponavljam da se radi o danaciji Vlade Azerbejdžana od 26.000 evra, da su sredstva prebačena izvođaču, a ne na račun opštine. Razmišljam da na sljedećoj sjednici zatražim od Skupštine opštine da se odbaci ova donacija. Nadamo se da će resorna ministarstva u Vladi Republike Srpske pomoći opštini Krupa na Uni da se kuća završi", kaže Kljajić.
On je naveo da je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinastvo i ekologiju obezbijedilo 20.000 KM za plansku dokumentaciju za projekat "Bašta sljezove boje" na površini 200 hektara.
"Na taj način bi rodna kuća Branka Ćopića, spomen- škola i mlin djeda Triše bili povezani u jednu cjelinu", kaže Kljajić.
Prije polaganja vijenaca u Hašanima, u Osnovnoj školi "Branko Ćopić" u Donjem Duboviku, administrativnom centru opštine Krupa na Uni poetski čas učenicima održali su Svetozar Ličina i Ranko Pavlović.
Branko Ćopić rođen je 1. januara 1915. godine u Hašanima, a 26. marta 1984. godine izvršio je samoubistvo, skočivši sa mosta na Savi u Beogradu.
Prvu književnu nagradu dobio je 1938. godine od Akademije sedam umjetnosti za kratku priču, 1939. godine dobio je Rakićevu nagradu, a zatim i nagradu Srpske kraljevske akademije 1940. godine.
Njegova antologijska zbirka pripovijedaka "Bašta sljezove boje" osvojila je Njegoševu nagradu 1972. godine, a NIN-ovu nagradu za najbolji roman dobio je 1958. godine za roman "Ne tuguj, bronzana stražo".
Od 1968. godine bio je član Srpske akademije nauka i umjetnosti.