U galeriji u Novom Gradu  danas u 20.00 časova biće otvorena izložba fotografija Planinarskog udruženja "Novska planina".

Dokumentarist  galerije Mirjana Drlјača rekla je  da su postavlјene 44 fotografije čiji su autori članovi Planinarskog udruženja "Novska planina".

"Izložba je važna jer fotografija slavi dva vijeka i smatrali smo da upravo ova izožba može doprinijeti da shvatimo da je fotografija danas, osim što je likovni i medij koji preuzma primat", rekla je ona.

Drlјača kaže da izložbu čine fotografije prirodnih lјepota te da smatra da će posjetioci uživati u motivima koji slave prirodu, njenu snagu i lјepotu.

"Smatram da je izložba vrijedna kao likovni doživlјaj ali i da će nas sve osvijestiti koliko je značajno čuvanje prirode što često zaboravimo", rekla je ona.

Predsjednik Planinarskog udruženja "Novska planina" Zoran Mijatović kaže da izložba nije veličanje njihovih uspona već prikaz prirodnih lјepota koje su imali priliku da vide.

"Želimo lјudima približiti sve ono što na našim pohodima vidimo i podstaći ih da nam se pridruže", rekao je on.

Mijatović kaže da izložbu prati video projekcija.

On je najavio da će u saradnji sa Republičkim zavodom za zaštiti kulturno- istorijskog i prirodnog naslјeđa u galeriji u Novom Gradu 29. maja biti održano predavanje o zaštićenim prirodnim dobrima Republike Srpske.

Izloba fotografija u galeriji u Novom Gradu biće postvalјena do 31. maja.