U amfiteatru KOC - a u Novom Gradu večeras je održana promocija knjiga „Aleksa u privatizaciji“ autora Srećka Marčete i „Istraga kompjuterskog kriminala u organizaciji“ Rajka Jelisavca.
Gosti večeri su bili recezent i urednik izdavačke kuće iz Slavonskog Broda Ilija Matić, pjesnikinja Irena Stanković i glumac Aleksandar Stojković Piksi.

Osnivač udruženja „Scena“, koje se bavi pozorištem i književnošću Srečko Marčeta kaže da je tema knjige veoma interesantna, a monodrama zapažena širom regije:
„Tema knjige su dešavanja za vrijeme privatizacije, kako je sve prodano, rasprodano, malverzacije... Ovo je prilično istinita priča, jer su ljudi koji su navedeni u knjizi živi i dan-danas, samo što nema više tih firmi koje su kupili, podijelili. Dosta interesantna tema, a od ove knjige je nastala i moja monodrama, koju sam prvi put izveo u Prnjavoru."


Marčeta dodaje da je monodrama dobro prihvaćena i u Banjaluci, a nada se skorom gostovanju u Zagrebu, što će, kako kaže, zavisiti od epidemiološke situacije. 


Nakon promocije knjige „Aleksa u privatizaciji“, predstavljena je knjiga Rajka Jelisavca iz Novog Grada „Istraga kompjuterskog kriminala u organizaciji“. Jelisavac je završio fakultet za informacione tehnologije i dizajn, Visoku školu za informatiku i masters studije, a trenutno je na doktorskim studijima.
„Ideja potiče od mog master rada, koji sam želio da pretvorim u knjigu. U toj knjizi sam pisao o računarskom kriminalu uopšteno i stavio sam akcenat na računarski kriminal u organizaciji. U jednom poglavlju sam pisao o računarskom kriminalu, krađi podataka preko USB stika“, kaže Jelisavac.


 Srečko Marčeta je autor više pozorišnih djela, koja se igraju u mnogim gradovima bivše Jugoslavije, a do sada je objavio knjige: „Ja drektor i druge priče“, "Pjesmaricu za djecu", roman u tri dijela „Najteže je stranac biti“, „Znam ja nas“, četiri zvučne knjige namijenjene slijepim i slabovidim licima, kao i sedam zajedničkih zbirki pjesama.