U Vijećnici u našem gradu otvorena je izložba likovnih radova pod nazivom ''Ćilimi i vez'', a povodom 40 godina od osnivanja legata etnologa Milana Karanovića. Izloženi su radovi studenata Akademije umjetnosti i filozofskog fakulteta Univerziteta Banjaluka.

Direktor Kulturno-obrazovnog centra Dražen Babić rekao je da izložba govori o životu i djelu etnologa Milana Karanovića.

''Nakon dužeg vremena otvorena je jedna jako lijepa izložba koja govori o životu i djelu etnologa Milana Karanovića, tačnije povodom 40 godina od osnivanja legata našeg etnologa Milana Karanovića. Ono što vrijedni istaknuti je to da je ovo jedna od aktivnosti u proteklih godinu dana koja protiče u pripremanju monografije o Milanu Karanoviću. Nadam se da će do jeseni ta monografija ugledati svjetlost dana. Cijelu proteklu godinu smo radili na digitalizaciji zbirke'', istakao je Babić.

Profesor Akademije likovne umjetnosti Miroslav Drljača izjavio je da je legat Milana Karanovića poklonjen Novom Gradu.

''Cilj ove izložbe je prikazati radove koji su nastali tokom projektnog istraživanja u okviru nastavnog predmeta metodika nastave likovne kulture, a poseban cilj je obilježavanje 40 godina od kako je legat Milana Kranovića poklonjen Novom Gradu. Studenti su radili radove na temu veza i ćilima. Raduje me što je bilo dosta građana na otvaranju i posebno me obraduje kad vidim svoje bivše učenike, jer sam 15 godina predavao likovnu kulturu u Novom Gradu, to znači da sam edukovao publiku'', rekao je Drljača.

Izložba likovnih radova pod nazivom ''Ćilimi i vez'' otvorena je do 7. juna u Vijećnici.