U susret „Prolećnim Brankovim danima 2021“, u izdanju Brankovog kola pojaviće se pjesnički prvenac „Ma nije mi ništa“ Jelene Vujanović, mlade pjesnikinje rodom iz Novog Grada i glavne urednice sajta pokreni.rs.
Iako je dugo vremena u Beogradu, trenutno na doktorskim studijama na Fakultetu političkih nauka, njene stihove krase motivi Une, Novog Grada, Kozare, Drine kao i motivi lјubavi i vjere u poeziju i čovjeka.
„U knjizi Ma nije mi ništa Jelene Vujanović osećamo i Desanku i Erića, i narodnu lirsku strunu, pomalo i epsku. A prva knjiga uvek je i radost i rana, kao prvo dete – od prvenca zavisi puno toga“ – kaže Nenad Grujičić, direktor Brankovog kola, inače pjesnik čija su djela prevođena na 30 svjetskih jezika.
Kako ističe, u ovoj zbirci pjesama imponuje iskrenost koja vodi do tačke žrtvovanja.
“Ima nešto muško u ovoj ženskoj glavi, nešto što sve vreme iritira poziciju pesničkog subjekta, ali i nas koji čitamo i slušamo ove pesme, i preispituje uvide u takvu poetičku paradigmu. Ima nešto lutalačko i boemsko u ovoj poeziji, nešto adolescentsko, nešto što od samog starta ovoj autorki daje poetičku pretpostavku kakav bi to trebalo da bude pesnički svet i kakvi su to pesnici-lјudi na ovome svetu, ima li zaista boema danas, ili je to sve skupa nešto sasvim drugo – neka nova vremena. Vera u poeziju i pesnički govor čine glavni stub ove knjige“ – ističe Grujičić u najavi ove knjige.
O ovoj knjizi autorka Jelena Vujanović kaže:
„Poezija je za mene način života i razmišljanja, nešto čemu se uvijek vraćam iako ima perioda kada zbog svakodnevnih dešavanja ne pišem i po mjesec ili dva. Knjiga je nastajala u različitim periodima u prethodnih nekoliko godina i predstavlja jednu cjelinu u mom sazrijevanju i kao čovjeka i kao pjesnika. Ona je moj odraz u ogledalu. Odraz svega što osjećam, a često ne kažem na glas. Una i Novi imaju posebno mjesto i u mom srcu, pa tako i u ovoj knjizi. Čak i kada se ne pominju eksplicitno, oni su prisutni, kao recimo u stihovima iz pjesme Nomadi: Blago slijepima, jer oni kad idu ne vide rijeku koju ostavljaju. Niti vide brdo iznad svoga grada, niti oči brata dok se pozdravljaju“.
Knjige mladih autora najavlјene za „Prolećne Brankove dane 2021“ (15 – 28. marta) biće štampane u znaku obilježavanja 197. rođendana Aleksija (Branka) Radičevića.
Nakon promocije u okviru „Prolećnjih Brankovih dana“, knjiga „Ma nije mi ništa“ će biti promovisana i u nekoliko gradova Republike Srpske i Srbije.

 

Dio stihova iz pjesme „Kraj Une“:

Ne znamo se, a znamo se godinama.
Unom zadojeni, kraj nje opijeni.
Sve prošle živote sa svojih leđa
skidamo u trenu k'o kaput iznošeni.

Sad laki smo i nagi, a Una nam pjeva.
Nјom teku vjekovi i tuđe uspomene.
Ova što je stvaramo, struji niz tijelo
I urezuje nam se u dlanove i vene.