Školska slava, Sveti Sava, danas je  obilježena u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom i preporukama nadležnih zdravstvenih institucija.
Vršilac dužnosti načelnika opštinskog Odjeljenja za društvene djelatnosti Jovana Vojnović rekla je da je sa direktorima četiri osnovne škole u Novom Gradu na sastanku dogovoren način obilježavanja školske slave.
"S obzirom na preporuke u vezi sa epidemiološkom situacijom, dogovoreno je da se u svakoj školi odaberi najbolji likovni i literarni radovi o svetosavlju koji će biti nagrađeni. Nagrade će biti dodijeljene u školama, jer neće biti organizovana Svetosavska akademija", rekla je ona.


U osnovnim školama u Novom Gradu danas  je u sklopu redovne nastave, jedan školski čas  povećen Svetom Savi.

U Gimnaziji "Petar Kočić" je postavljena prigodna izložba o životu i djelu Svetog Save koju učenici mogu pogledati u školskom holu.

Direktor gimnazije Zoran Marić kaže da su danas učenici u učionicama, preko školskog razglasa poslušali  besjedu o Svetom Savi.

Direktor Srednjoškolskog centra "Đuro Radmanović" Dragana Graonić kaže da je u ovoj školi jedan školski čas, koji su pripremili profesori jezika i istorije, bio posvećen Svetom Savi.

Svetosavsku nagradu ove godine dobiće dvije nastavnice Osnovne škole "Vuk Karadžić" iz Novog Grada - Budimka Marčeta nastavnik srpskog jezika i Marina Radaković nastavnik razredne nastave, rekla nam je direktor škole Miranda Baltić.

Svetosavska nagrada dodjeljuje se za izuzetne rezultate u oblasti vaspitanja i obrazovanja i sastoji se od Svetosavske povelje i novčane nagrade.

 

Svečana dodjela Svetosavske nagrade biće upriličena sutra  28. januara , saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Biće dodijeljeno 45 nagrada najboljim nastavnicima u osnovnim i srednjim školama, kao i vaspitačima i stručnim saradnicima u predškolskim ustanovama u Republici Srpskoj.