PU Prijedor -

Tokom devet mjeseci 2019. godine na području PU Prijedor ukupno je evidentirano i kontrolisano 644 migranta. Najveći broj lica je iz Pakistana, Sirije i Iraka. Evidentirano je pet krivičnih djela "Krijumčarenje lica" izvršenih od strane pet lica, a na štetu 31 migranta, saopšteno je iz ove Uprave.

Iz oblasti stanja javnog reda i mira došlo je do blagog povećanja broja počinjenih prekršaja, a stanje u ovoj oblasti je stabilno.

U uvodnom izlaganju načelnik PU Prijedor Sretoja Vujanović, naveo je da je na području koje operativno pokriva ova Uprava, održano zadovoljavajućestanje bezbjednostii pored događaja koji je bitno uznemirio kako pripadnike policije tako i širu javnost, a radi se o pogibiji policijskog službenika.

U izvještajnom periodu ukupno je evidentirano 751 krivično djelo, što je za oko dva odsto više nego u uporednom periodu. Procenat rasvijetljenosti krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu iznosi 66,7 odsto dok ukupna rasvijetljenost iznosi 85,5 odsto.

Načelnik je istakao da su tokom proteklih devet mjeseci evidentirana tri Krivična djela "Razbojništvo" koja su rasvijetljena kao i jedno Krivično djelo "Razbojništvo" izvršeno po nepoznatom izvršiocu iz predhodnog perioda.

U mjesecu septembru policijski službenici su po saznanju da je izvršeno krivično djelo "Razbojništvo" brzom i efikasnom reakcijom te operativnim radom na terenu, identifikovali te lišili slobode dva lica. Lica se sumnjiče da su, oko 00,10 časova, maskirani u predjelu glave i uz prijetnju upotrebe noža, od radnice sportske kladionice otuđili novac u iznosu oko 2.100,00 KM. Prilikom lišenja slobode kod lica je pronađen i privremeno oduzet novac kao i predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem ovog krivičnog djela.

U proteklom periodu na području PU Prijedor realizovano je 20 planskih operativno taktičkih radnji-racija s ciljem otkrivanja i sprečavanja vršenja krivičnih djela i prekršaja, prije svega organizovanih na kriminogenim žarištima i mjestima na kojima se očekuje pronalazak predmeta koja potiču iz krivičnih djela.

U oblasti bezbjednosti saobraćaja do 14.10. tekuće godine evidentirano je 13 saobraćajnih nezgoda u kojim je smrtno stradalo 13 lica dok je u istom periodu prethodne godine smrtno stadalo 12 lica.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Goran Mikanović rekao je da je tokomdevet mjeseci ove godine ukupno prijavljeno i evidentirano 751 KD što je za 16 KD ili 2,2 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Od ukupnog broja evidentiranih KD 318 je izvršeno po nepoznatom izvršiocu.

Iz oblasti opšteg kriminaliteta evidentirano je 628 krivičnih djela od čega 310 po nepoznatom izvršiocu. Što se tiče strukture ovih KD najviše ih je iz oblasti imovinskih delikata 370 što ja za šest KD više u odnosu na uporedni period prošle godine. Najbrojnija su krivična djela krađe 152 i teške krađe 91. Rasvjetljenost KD iz ove oblasti po NN izvršiocu iznosi 66,5 odsto. Protiv života i tijela izvršeno je 65 krivičnih djela od čega četiriod stranenepoznatog izvršioca i sva četiri su rasvijetljena.

U vezi sa sprečavanjem zloupotrebe opojnih droga podneseno je ukupno 37 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima i 22 zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka. Izvršeno je ukupno 78 oduzimanja kojom prilikom su oduzete veće količine različitih vrsta opojnih droga.

Iz oblasti privrednog kriminalitetea otkrivena su i evidentirana 54 krivična djela amaterijalna šteta pričinjena izvršenjem ovih KD iznosi oko 2.272.000 KM a protivpravno stečena imovinska korist iznosi oko 2.307.000 KM.

Načelnik Sektora policije Mario Milašin je naveo, da je u izvještajnom periodu iz oblasti javnog reda i mira ukupno evidentirano 315 narušavanja ЈRM-a odnosno 403 prekršaja. Svi javni skupovi koji su održani na području ove Uprave, protekli su bez incidenata.

U oblasti bezbjednosti saobraćaja tokom proteklih devet mjeseci ukupno je evidentirano 698 saobraćajnih nezgoda, od kojih 12 sa smrtno stradalim licima, a radi se o tri vozača PA, jedan suvozač, dva vozača motocikla, dva vozača traktora, dva lica koja su se prevozilo na traktoru, jedan biciklista i jedan pješak. On je takođe naveo da je u mjesecu oktobru u saobraćajnoj nezgodi prilikom slijetanja vozila smrtno stradao vozač automobila.

Iz saobraćaja su isključena 2.372 vozača, od čega 1897 zbog vožnje pod uticajem alkohola ili 17 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine. Iz saobraćaja je isključeno 781 vozila ili više za 13 odsto.

Načelnik je ovom prilikom naveo rezultate i aktivnosti po republičkoj akciji "Zaštitimo djecu u saobraćaju", tokom koje su policijski službenici PU Prijedor u osnovnim školama održali 44 predavanja na temu bezbjednog učestvovanja u saobraćaju a kojima je obuhvaćeno oko 1.700 učenika, te da je u sklopu ove akcije sankcionisano oko 600 učesnika u saobraćaju za počinjene prekršaje u blizini škola.