Policijski službenici Policijske uprave Prijedor, 15.06.2021. godine, Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor, podnijeli su izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv lica J.K. iz Bihaća, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo „Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja“ i krivično djelo „Povreda obaveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje“ i protiv lica R.K. iz Novog Grada, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo „Zloupotreba položaja odgovornog lica“ i krivično djelo „Pronevjera“.
Osumnjičeni J.K. se tereti da je kao lice imenovano za zastupanje Islamske zajednice u Novom Gradu, u periodu od aprila 2015. godine do februara 2019. godine, sa žiro računa za unutrašnji platni promet koji je otvorio u banci u Bihaću, sukcesivisno podigao novac u iznosu od 114.890,00 KM, koji je kao novčana doplata za razmjenu zemljišnih parcela trebao biti uplaćen na poseban račun Medžlisa Islamske zajednice Novi Grad i potrošen za kupovinu nekretnine. Navedeni novčani iznos osumnjičeni je evidentirao kao prihod u blagajni Medžlisa, a potom kao lice ovlašteno za raspolaganje novčanim sredstvima, podigao novac iz blagajne u iznosu od 113.369,40 KM, pribavljajući na taj način protivpravnu imovinsku korist za sebe i za druga lica. Osumnjičeni J.K. se takođe tereti da je bez certifikata vodio knjigovođstvo Medžlisa, a sačinjenu knjigovodstvenu dokumentaciju ovjeravao kod ovlaštenog knjigovođe.
Osumnjičeni R.K. se tereti da je u periodu od marta 2015. do februara 2019. godine, obavljajući dužnost blagajnika i sekretara, pribavljajući protivpravnu imovinsku korist za sebe i druga lica, iz blagajne Medžlisa isplatio novac u ukupnom iznosu od 37.374,00 KM, koji je nenamjenski potrošen.
Na ovaj način osumnjičeni su oštetili Medžlis Islamske zajednice u Novom Gradu za ukupan iznos od 150.743,40,00 KM.