Na području Policijske uprave Prijedor, u periodu od 05. do 08. marta 2021. godine, realizovana je akcija pojačane kontrole učesnika u saobraćaju sa akcentom na učestvovanje u saobraćaju pod dejstvom alkohola, opojnih droga ili lijekova koji se ne smiju upotreblјavati prije i za vrijeme vožnje.
Tokom trajanja akcije ukupno je kontrolisano 659 učesnika u saobraćaju, a zbog počinjenih prekršaja sankcionisana su 162 učesnika, od čega 66 po akcentu akcije.
Prisustvo nedozvolјene koncentracje alkohola utvrđeno je kod 60 učenika, od čega 59 vozača i jedan pješak. Kod tri vozača utvrđeno je prisustvo opojnih droga u organizmu, dok je jedan vozač odbio da se podvrgne droga testu.
Iz saobraćaja je isklјučeno 65 vozača, od kojih je 11 zadržano lišenjem slobode. Šest zbog utvrđenog prisustva alkohola u organizmu u količini preko 1,5 g/kg, dva vozača koja su odbila alkotestiranje i tri vozača kod kojih je utvrđeno prisustvo opojnih droga u organizmu.
Lišenjem slobode zadržan je i jedan pješak koji se kretao kolovozom pod uticajem alkohola u koncentraciji iznad dozvolјene.
Policijska uprava Prijedor apeluje na sve učesnike u saobraćaju, kako na vozače motornih vozila, tako i na pješake, da poštuju saobraćajna pravila i propise, da ne učestvuju u saobraćaju pod dejstvom alkohola, te da poštuju ograničenja brzine kretanja. Odgovornim ponašanjem dopronosimo bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju.