Резултат слика за novi grad oluja

Godišnjica stradanja Srba u akciji Vojske Hrvatske u avgustu 1995.godine u operaciji "Oluja" u Novom Gradu će biti obilježena sutra u utorak, 6. avgusta, najavljeno je iz Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas".

U Hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Novom Gradu u 9.00 časova biće služena liturgija a u 10.00 časova parastos.

Nakon toga, prema "Mostu spasa" na rijeci Uni biće zapaljene svijeće a sa mosta će u vodu biti spušten vijenac.

Резултат слика за novi grad oluja

U avgustu 1995. godine ovaj "most spasa" prešlo je 100.000 izbjeglica iz Republike Srpske Krajine, uglavnom sa područja Banije, Korduna i Like.

U Svodni kod Novog Grada gdje je hrvatska avijacija gađala izbjegličku kolonu, parastos će biti služen u Hramu Svetog Save u 11.30 časova a zatim će biti položeno cvijeće kod spomen- krsta u ovom mjestu u 11.45 časova.

Резултат слика за novi grad oluja

Spomen-krst je 2012. godine podigao Veritas za šest civila stradalih u izbjegličkoj koloni koju je gađala hrvatska vojska.

Obilježavanje 24 godine od egzodusa Srba iz Republike Srpske Krajine organizuju Dokumentaciono-inFormacioni centar "Veritas" i opština Novi Grad.

Danas će  u Hramu Hrista spasitelja u Banjaluci u 11.00 časova biti služen parastos a u 12.00 časova u Narodnom pozorištu Republike Srpske biće održana tribina i promocija bileta "Dani tuge i sjećanja".

U srijedu, 7. avgusta, u 11.00 časova biće služen parstos i položeno cvijeće kod spomen krsta na Petrovačkoj cesti u za 12.00 časova je najavljena posjeta spomen-sobi u Driniću.

Srbija i Republika Srpska obilježili su  u nedjelju, 4. avgusta, 24 godine od progona Srba iz Hrvatske u akciji "Oluja" pomenom na platou ispred Manastira Krušedol na fruškoj gori.

Bio je to centralni pomen kojim je odata pošta žrtvama hrvatske vojno-policijske operacije "Oluja", kada je početkom avgusta 1995. godine protjerano oko 250.000 Srba iz Hrvatske i pobijeno oko 2.000.

 

U "Oluji" je, prema podacima srpskog Komesarijata za izbjeglice, protjerano 250.000 Srba iz Republike Srpske Krajine, 1.856 je ubijeno, a 836 vode se kao nestali.

Akcija je počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica HVO-a na područja Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije, odnosno na Republiku Srpsku Krajinu.