Izlivanjem izvorske vode rijeke Sane na njenom ušću u rijeku Unu na gradskoj plaži Ada u Novom Gradu danas je završena ekološka manifestacija "Dani rijeke Sane" koja je održana 18. put.

Ekološku štafetu "Akva Sana" na gradsku plažu je donio član Karate kluba "Rajko Crnobrnja Gligo" Savo Abdulaj koji je dva puta proglašen za najuspješnijeg mladog sportistu u Novom Gradu.
"Čast mi je da sam ja odabran da donesem ekološku štafetu i poručio bih svima, posebno mladima da treba da čuvamo rijeku Sanu", rekao je on.

Načelnik  Odjeljenja za društvene djelatnosti opštine Novi Grad Borivoj Japundža je podsjetio da se manifestacija održava od 2001. godine uz učešće opština u slivu rijeke Sane.

"Manifestacija ima za cilj očuvanje rijeke Sane. Želja je da Sana bude jednako čista na ušću kao što je na izvoru a to simbolično pokazuje i ekološka štafeta koja svake godine prolazi kroz opštine u slivu rijeke Sane", rekao je on.
 

Načelnik opštinskog odjeljenja za društvene djelatnosti u opštini Ribnik Daliborka Davidović je rekla da je manifestacija počela juče te da su izvorsku vodu rijeke Sane u ekološku štafetu zahvatili predstavnici ove opštine.
"Trudimo se da rijeka Sana u dijelu koji prolazi opštinom Ribnik bude čista i da podignemo svijest građana koliko znače čiste rijeke", rekla je Davidovićeva.
 

Na gradskoj plaži Ada danas su uručene prigodne nagrade učenicima novogradskih škola za najbolje likovne i literarne radove o rijeci Sani.
Predstavnici opština u slivu ove rijeke na kraju su izlili vodu iz ekološke štafete na ušću Sane u Unu.
Manifestacija "Dani rijeke Sane" počela je juče ujutro kad su se predstavnici opština u slivu rijeke Sane okupili u Mrkonjić Gradu odakle su otišli na Sanin izvor u opštini Ribnik gdje je u ekološku štafetu zahvaćena izvorska voda.
Ekološka štafeta juče je prošla kroz Ključ, Sanski Most i Oštru Luku, a danas je manifestacija nastavljena od Prijedora i završena u Novom Gradu.
 
Ova manifestacija je  pokrenuta 2001. godine na inicijativu Misije OEBS-a u BiH pod motom "Sana jednako čista na izvoru i ušću".