Učenici trećeg razreda Srednjoškolskog centra "Đuro Radmanović" iz Novog Grada za takmičenje iz predmeta demokratija i ljudska prava odabrali su temu "Recimo stop odlaganju nuklearnog otpada" i osvojili prvo mjesto na regionalnom takmičenju u Prijedoru.

Učenica Una Borojević rekla je da je tema koja je pobijedila na takmičenju održanom početkom sedmice bila logičan odabir s obzirom na to da je u Novom Gradu aktuelna godinama.

"Željeli smo da probudimo svijest naših vršnjaka i građana o problemu nuklearnog otpada. Na takmičenju u Prijedoru učestvovale su četiri ekipe i svi su pažljivo pratili naše izlaganje, a kasnije su nam rekli da nisu imali dovoljno informacija o ovoj temi", rekla je ona.

Prema njenim riječima, pomoć prilikom pripreme teme učenici su imali od profesora Zorice Umićević i Udruženja "Grin tim".

"Ovo je teška tema za naš uzrast, ali nismo odustajali jer smo željeli dati svoj doprinos", istakla je Borojevićeva.

Učenik Željko Goronja rekao je da će o ovoj temi učenici novogradske srednje škole imati priliku da govore u Parlamentarnoj skupštini BiH u Sarajevu 4. i 5. maja zajedno sa pobjednicima iz drugih regija.

Osim toga, planirano je da prezentacije budu održane i u Novom Gradu.

Ekipa Srednjoškolskog centra "Đuro Radmanović" sastavljena od osam članova obradila je problem koji je aktuelan godinama u Novom Gradu zbog planova Hravatske da radioaktivni otpad odlaže na lokaciji Trgovska gora u opštini Dvor, na samoj granici sa Republikom Srpskom i BiH.