U Sarajevu se danas održava konferencija pod nazivom "Problem skladišta/odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na lokaciji Trgovske gore".
Konferenciju organizuju poslanici svih nivoa vlasti u BiH, koji su kao članovi različitih parlamentarnih stranaka okupljeni u "Zelenom klubu".
Članovi "Zelenog kluba", prateći postupak i aktivnosti koje vode nadležene institucije u Hrvatskoj radi zbrinjavanja radioaktivnog i nuklearnog otpada na lokaciji Trgovske gore u neposrednoj blizini granice sa BiH, usaglasili su se da je potrebno organizovati jednodnevnu međunarodnu konferenciju koja će se baviti dosadašnjim tokom postupka uspostavljanja ovog odlagališta.
Iz Parlamentarne skupštine BiH najavljeno je da će na ovom skupu još jednom biti ukazano na moguće štetne prekogranične uticaje na teritoriju i stanovništvo BiH, te dalje pravne radnje i građanske inicijative, s ciljem obustavljanja postupka i sprečavanja uspostavljanja izgradnje odlagališta za radioaktivni i nuklearni otpad na Trgovskoj gori.
Na konferenciju su pozvani članovi Predsjedništva BiH i Savjeta ministara u tehničkom mandatu, predstavnici ambasada zemalja članica EU, poslanici svih nivoa vlasti, predstavnici entitetskih i kantonalnih vlada, predstavnici nadležnih ministarstava i agencija, zainteresovana stručna i naučna javnost, kao i predstavnici nevladinih i međunarodnih organizacija koje se bave zaštitom životne sredine.