Berba krastavaca kornišona u punom je jeku, brojni proizvođači zadovoljno trljaju ruke jer su prinosi iznad očekivanja, ali i zbog činjenice da sve što uberu bude otkupljeno zahvaljujući domaćim zadrugama koje su obezbijedile tržište.

Naime, nakon bojazni za opstanak ovog sektora koju je izazvalo povlačenje njemačke firme “Karl Kine” sa tržišta BiH, s kojom je ugovorenu proizvodnju imalo više stotina kooperanta spas se pojavio u osnivanju domaćih zadruga koje su omogućile znatnom dijelu proizvođača da ostanu u poslu i ostvare željene prihode.

Noovosnovana poljoprivreda zadruga “Agro VIP” sa sjedištem u Čelnicu, čiji su pokretači uglavnom agronomi koji su radili za njemačku firmu “Karl Kine” preuzela je 100 kooperanata sa područja Banjaluke, Čelinca, Prnjavora, Laktaša, Gradiške, Novog Grada i Prijedora. Proizvođači su krastavce zasijali na 60 dunuma, a do sada je već ubrano više od 100 tona ovog povrća, koje je završilo u pogonima prehrambene industrije.

Direktor pomenute zadruge Milanko Bjelobrk kaže za Glas Srpske da su vrlo zadovoljni ostvarenim rezultatima u prvoj godini rada.

- Berba je počela 17. juna i trajaće do 29. avgusta. Očekujemo prinose između 400 i 500 tona. Krastavac koji smo do sada preuzeli od kooperanata prodali smo isključivo domaćim kupcima. U slučaju viška robe imamo mogućnost da kornišone izvezemo u inostranstvo, ali mislim da do toga neće doći, jer sve može apsorbovati domaće tržište, koje je dosta bolja opcija od plasmana izvan granica - kazao je Bjelobrk.

Dodao je da su proizvođačima već isplatiti novac za kornišone preuzete u prve dvije sedmice berbe.

- Stanje zasada je za sada veoma dobro i očekujemo da će se u toku jula prinosi dodatno povećati. Vjerujemo da su i kooperanti zadovoljni budući da do sada nismo imali pritužbi. Zahvaljujući IFAD projektu omogućili smo proizvođačima finansiranje repromaterijala u visini od 40 odsto, tako da su njihova početna ulaganja dosta manja, što će im omogućiti da prije otplate dug i samim tim zarade više - naveo je Bjelobrk.

Plan je, priča Bjelobrk, da naredne godine povećaju broj kooperanata i sjetvenih površina na kojima će uzgajati kornišone.

- Želimo uključiti i druge poljoprivredne kulture, ne samo krastavac, a planiramo pokrenuti i plasteničku proizvodnju jer želimo proizvođačima omogućiti da tokom čitave godine mogu ostvariti prihode - dodao je on.