Fondacija za porodicu obezbijedila je stipendiju za dalje školovanje Krstine Čulić iz Velike Rujiške kod Novog Grada, učenice koja je završila devetogodišnje osnovno obrazovanje za osam godina, jer je "preskočila razred".

Predsjednik Fondacije za porodicu, Dragan Dakić, rekao je da se ova NVO realizuje projekat “Prijatelj porodice” u koji je uključen i Novi Grad, odazvala na poziv načelnika te opštine Miroslava Drljače.

– Učenica Krstina je savladala nastavno gradivo u roku kraćem od predviđenog za osnovno obrazovanje. Ova djevojčica je iz porodice sa troje i više djece, što je i razlog da smo se sa zadovoljstvom odazvali i odlučili da joj pomognemo u daljem školovanju – naglasio je Dakić.

On je rekao da će danas kontaktirati Krstinine roditelji i da će biti predloženo da stipendiranje počne od septembra, a da ugovor bude potpisan odmah, uz napomenu da će biti uvažene sugestije roditelja ukoliko ih bude bilo.

– Linija putem koje ćemo podržati Krstinino dalje školovanje je stipendija koju Fondacija realizuje, a zove se “Đački zadužbinar”. Investiranje u učenike i obrazovanje naše djece zapravo je najvrednija zadužbina srpskog naroda. Zbog toga pokušavamo da samim nazivom i našim aktivnotistima ukažemo i drugima koji su u mogućnosti da posredstvom nas ili lično podrže ovaj pristup – istakao je Dakić.

On je rekao da je projekat počeo nakon što im se obratila majka petoro djece, koja je dvije gradske stipendije svoje djece željela da posredstvom Fondacije ustupi nekome kome su potrebnije.

– Odlučili smo da se ova inicijativa institucionalizuje i da to ne bude jednokratni čin, te smo pokrenuli projekat “Đački zadužbinar”. Treću godinu uspjeli smo da stipendiramo više desetina učenika iz porodica sa troje i više djece u Republici Srpskoj – objasnio je Dakić.

On je precizirao da je minimalni iznos stipendije 100 KM i isplaćuje se minimalno tri mjeseca.

-To nije presudno za troškove školovanja, ali može da doprinese uz druge pogodnosti koje donosi “ponosna kartica”. Smatramo da je to dobra dopuna. Biće nam čast da Krstina bude naš stipendista – istakao je Dakić.

Krstina Čulić  završila je osnovno obrazovanje za osam školskih godina što je prvi slučaj akceleracije, preskakanja ili završavanje osnovne škole u kraćem vremenu od propisanog u Osnovnoj školi "Sveti Sava".

Ova djevojčica je u četvrtom razredu savladala gradivo za peti razred te je na kraju četvtog polagala i ispit za peti razred da bi školovanje nastavila u šestom razredu.

Krstina je  rekla da je odmalena  volјela da čita i uči.

"Naučila sam slova i da pišem sa četiri godine, a ubrzo nakon toga i da čitam. Jedva sam čekala da krenem u školu. Od prvog razreda sam zavolјela školu", kaže ona.

Priča da je, kada joj je učitelјica predložila da preskače razred, bila mlada i možda tada nije ni shvatila šta to zapravo znači.

"Tada je bila epidemija virusa korone,  dosta nastave smo prošli i onlajn i morali smo da se snalazimo sami kod kuće. Bilo je prilično teško, ali uz pomoć moje učitelјice Blaženke Bursać,koja mi je puno pomogla i koja je pokrenula to sve  ali i  roditelјa, položila sam  ispite i završila  peti razred", rekla je Krstina.

Kad je nastavila školovanje  u centraloj školu u Novom trebalo joj je dosta vremena da se prilagodi i da steknem nova prijatelјstva.

"Bilo je potrebno prilagoditi se nastavnicima, više mi je vremena trebalo za učenje. Nemam neko određeno vrijeme za učenje. Najviše učim u večernjim satima",rekla je ova djevojčica.

Kako kaže iz Novog Grada kući putuje autobusom, kod kuče je oko 14.30 časova a kako živi na selu po dolaku kući ima dosta obaveza.

Kaže da za vannastavne aktivnosti nema vremena s obzirom na to da nema mnogo slobodnog vremena a i problem je putovanje jer je udalјena od gradskog područja.

"Trudim se da svoje školske obaveze završim na vrijeme i pomognem roditelјima što više. Što se tiče hobija volim da čitam, iako nisam baš imala puno vremena za to zbog obaveza u školi. Volim i da istražujem",kaže Krstina.

Krstina kaže da je želјela da upiše  srednju školu koja bi bila povezana sa hemijom jer joj je omilјeni predmet no smatra da je mlada za samostalan život u drugom gradu s obzirom na to da u Novom Gradu nema takve srednje škole.

"Odlučila sam se  za gimnaziju jer  najbolјi temelј za upis na fakultet. Planiram da upišem tehnološki fakultet.  Dosta mojih školskih prijatelјa planira da upiše gimnaziju. Moram da napomenem da u mojoj generaciji ima puno dobrih učenika i ima dosta vukovaca", rekla je ona.

Kaže da su joj podrška bili nastavnici, roditelјi, otac Želјko i majka Martina te porodica

"Sve ovo je jedna izuzetna prilika za mene ,ali pomalo i obaveza , jer trebam da ispunim velika očekivanja . Nadam se da ću uspjeti u tome", kazala je Krstina.

Direktor Osnovne škole "Sveti Sava" Novi Grad Milana Todić kaže da je sreća i čast imati učenika kao što je Krstina.

"Ja sam bila ta učitelјica koja je Krstinu dočekala njenog prvog školskog dana u područnom odjelјenju Velika Rujiška i već tada je bilo jasno da se radi o izuzetnoj djevojčici, posebnih talenata i sposobnosti. Tokom školovanja pokazala je izuzetan talenat i potencijal", kaže Todićeva.

Objasnila je da je na prijedlog učitelјice Blaženke Bursać Krstina polagala peti razred i prešla u šesti.

"Danas je svima nama ponos poznavati Krstinu i imati takav uspjeh u školi. Pokazalo se da je odluka  Krstine, njene učitelјice, roditelјa, stručne službe i uprave škole bila ispravna

jer je ona deveti razred završila kao vukovac", rekla je Todićeva.

Objasnila je da je Krstina prilikom polaska u prvi razred čitala i pisala latinično pismo  te da je bilo jasno da kada je kročila u školu bila na intelektualnom uzrastu trećeg razreda.

"Ne samo da je poznavala nastavni sadržaj već je imala i izuzetno opšte znanje i informisanost, sve to bez pomoći. To je bilo vidlјivo iako se radilo o malom područnom odjelјenju. Osim toga, Krstina je omilјena u društvu i ima harizmu", navodi Todićeva.

Ona je sigurna da će se o Krstini tek čuti, da su pred njom veliki uspjesi i dostignuća.

 "Mi joj želimo da izraste u zdravog i kvalitetnog  mladog čovjeka", poručila je Todićeva.