Na sjednici organizacionog odbora danas je utvrđen program obilјežavanja Petrovdana, Dan opštine Novi Grad a tim povodom biće održana 31 kulturna i sportska manifestacija.

Zamjenik načelnika opštine Bojan Lukač rekao je nakon sastanka da Petrovdanski dani počinju od danas izložbom slika Rudija Benetika koja će biti otvorena večeras u novogradskoj galeriji a završavaju 27. jula "Una regatom- lađom niz Unu".

"Opština Novi Grad sa javnim ustanovama, kulturnim, sportskim i nevladinim  oragnizacijama priprema brojne sadržaje za sve uzraste. Pred nama je lјeto ispunjeno kulturnim i sportskim dešavanjima", rekao je on.

Lukač kaže da će u sklopu Petrovdanskih dana nakon večerašnje izložbe sutra biti održan košarkaški turnir.

Naredne sedmice održavaju se smotra folklornih veterana i otvoreno tenisko prvenstvo za veterane i seniore.

"Tradicionalni Vidovdansko- petrovdanski turnir u malom fudbalu počinje 24. juna, 27. juna biće održana međunarodna smotra folklora, 28. juna Konferencija beba i 29. juna biće obilјežen Dan Novogradske brigade. Osim toga u junu će biti upriličen prijem za učenike generacije i učenike istudente koji su ostvarili izuzetne rezultate", rekao je on.

Prema njegovim riječima, u julu će će biti održani Pjesnički susreti Potkozarja, Bubamara kup, promocija monografije "80 godina Gimnazije "Petar Kočić"  autora Drage Todića te književno veče Vanje Bulića.

"10. jula na programu je obilјežavanje 40 godina od snimanja serije "Priče iz fabrike". Biće prikazan film "Kadar za vječnost" a gosti će biti glumci Branislav Lečić, Irfan Mensur i Minka Muftić. Do tada će na izletištu Kula biti postavlјena klupa u čast glumca Zorana Radmilovića koji je glumio u seriji "Priče iz fabrike" snimane u našem gradu", naveo je Lukač.

On je objasnio da će 11.jula biti održana svečana akademija "Grad za vječnost" a 12. jula. na Petrovdan biže održano veče ojkače, smotra folklora, kotlićijada i roštilјada te koncert pjevačke grupe "Una".

Nakon toga slijede manifestacije planinarski kamp, turnir u ulučnom basketu, izložba "Žene u borbi za čiste rijeke", etno koncert, izložba slika Milane Kosanović iz Prijedora, manifestacije "Svi na točkove" i "Sedma Republika".

Osim toga, u julu će biti održan i turnir u malom fudbalu u organizaciji FK "Plamen", kolektivna likovna izložba amatera, košarkaški kamp, revija narodnih nošnji.

Narednog mjeseca planirana je i projekcija na otvorenom filma "Za danas toliko" s obzirom na to da su kadrovi snimani u Novom Gradu.

Petrovdanski dani završavaju manifestacijom "Una regata - lađom niz Unu" 27. jula kada će  biti održan i koncert grupe "Neverne bebe".