Povodom Međunarodnog dana medicinskih sestara i tehničara, Dom zdravlјa Novi Grad organizovao je danas besplatne preventivne preglede u glavnoj ulici.

Glavna medicinska sestra u Domu zdravlјa Novi Grad Radmila Kolundžija rekla je da su svi zainteresovani građani imali priliku da kontolišu nivo šećera u krvi i krvi pritisak.

"Ovom akcijom ukazali smo sugrađanima koliko je prevencija značajna za očuvanje njihovog zdravlјa. Ujedno smo ukazali i na važnost medicinskih sestara i tehničara u zdravstvenoj njezi", rekla je ona.

Kolundžija kaže da su medicinske sestre u većini slučajeva i glas pacijenta s obzirom na to da su prve s njima u kontaktu.

"Ovo je izuzetno humana i zahtjevna profesija koja se ne može raditi bez lјubavi. Medicinska sestra treba da bude stručna i posvećena ali i da ima empatiju", rekal je ona.

Ona je navela da je u Domu zdravlјa u Novom Gradu zaposlena 28 godina te da svoj posao obavlјa posvećeno kao prvog dana.

"Da ponovo biram izabrala bih ovo zanimanje. Naši pacijenti su zahvalni imamo dobru saradnju sa njima", poručila je Kolundžija.

Međunarodni dan medicinskih sestara se obilјežava 12. maja  u znak sjećanja na datum rođenja Florens Najtingel, koja se cijelog života borila za unapređenje ove profesije i prava žena.