Na želјezničkoj stanici u Novom Gradu danas su, povodom Dana i krsne slave Želјeznica Republike Srpske 12. maja položeni vijenci i prislužene svijeće kod spomen- obilјežja za 22 želјezničara poginula u minulom ratu.

Predsjednik Boračke organizacije Marinko Gačić rekao je da su Želјeznice Republike Srpske, odlukom Vlade Republike Srpske, osnovane  12. maja 1992. godine.

 

Izvršni direktor Želјeznica Republike Srpske Dragan Zelenković rekao je da se povodom Dana i krsne slave svake godine odaje počast za 300 želјezničara poginulih u minulom ratu na centralnom obilјežju u upravi preduzeća i želјezničkim čvorovima.

Zelenković je rekao da su Želјeznice Republike Srpske prvo javno preduzeće u Srpskoj koje je ušlo u proces restrukturiranja po programu Svjetske banke.

"Nalazimo se na kraju projekta koji treba da bude završen do kraja godine. Kroz proces je završeno finansijsko restrukturiranje. Organizaciono restrukturiranje je pri kraju a zadnja faza je vlasničko restrukturiranje", rekao je on.

Prema njegovim riječima, u toku je izrada završnog dokumenta  kojim će se kroz finansijski izvještaj doći do konverzije duga u kapital i preuzimanja većinskog paketa od strane države čime će Republika Srpska biti vlasnik preko 90 odsto.

"Želјeznice će biti organizovane kao holding sa tri zavisna preduzeća. Kad su u pitanju projekti, imamo za 80 odsto slučajeva spremnu dokumentaciju , idejne i glavne projekte", kazao je Zelnković.

On kaže da  Želјeznice Republike Srpske sada ispunjavaju svoje obaveze prema zaposlenima, dobavlјačima i fondovima bez kašnjenja.

 

U Želјeznicama Republike Srpske zaposlena su 1.802 radnika.

Zelenković kaže da Želјeznice Republike Srpske upravlјaju sa 416 km pruge, u eksploataciji je 353 km od čega je 80 odsto elektrificirano.

Direktor Sekcije za upravlјanje i regulisanje saobraćaja Radmila Đajić rekla je da je u ovoj sekciji zaposleno 135 radnika te da na osnovu konkursa treba biti zaposleno još sedam.

Načelnik opštine Miroslav Drlјača rekao je da su Želјeznice Republike Srpske najvažnije javno preduzeće o čemu svjedoči činjenica da je ovo preduzeće koje je prvo osnovano 1992. godine.

"Želјeznice Republike Srpske dale su ogroman doprinos u stvaranju Republike Srpske. Očekujemo da će uskoro Želјeznice Republike Srpske biti u potpunosti modenizovano preduzeće", rekao je on.

Nakon polaganja vijenaca za zaposlene i goste upriličen je slavski ručak.