Novi Grad: Pomen braniocima zapadnih granica Srpske - Televizija K3

U Novom Gradu danas će biti obilježeno 28 godina od odbrane zapadnih granica Republike Srpske od hrvatske agresije.

Pomen i polaganje cvijeća na spomenik civilnim žrtvama rata je u 10 časova u naselju Tunjica.

Na Centralnom spomeniku poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata u 10.45 časova biće služen parastos poginulim borcima, u 11.00 časova je polaganje vijenaca i cvijeća, a potom obraćanje zvaničnika.

Program obilježavanja organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Napad Hrvatske vojske na opštinu Novi Grad počeo je 18. septembra 1995. godine u 9.25 časova i za dva dana ofanzive ubijeno je 57 lica, 37 civila, 18 vojnika i dva pripadnika MUP-a. Ranjeno je 17 civila, tri vojnika i jedan pripadnik MUP-a.

Na području zapadnokrajiških opština Kozarska Dubica, Novi Grad i Kostajnica 18. i 19. septembra 1995. godine u hrvatskoj agresiji ubijena su 104 lica, od kojih 54 civila, 44 pripadnika Vojske Republike Srpske i šest pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske.

Naselja i gradovi su pretrpjeli velika razaranja i štetu, a prema podacima opštinskih komisija o procjeni materijalne štete u Novom Gradu ona iznosi 83,3 miliona KM, u Kostajnici 40 miliona, a u Kozarskoj Dubici 50,4 miliona KM.


Pripadnici Vojske Republike Srpske uspjeli su 19. septembra 1995. godine potisnuti Hrvatsku vojsku preko Une.

Na mjestu gdje je poginulo najviše civila i vojnika, u naselju Tunjica gdje su pripadnici hrvatskih snaga prešli na teritoriju opštine Novi Grad, podignuto je spomen-obilježje koje je osveštano 2010. godine.

Odbrana zapadnokrajiških opština od hrvatske agresije smatra se događajem značajnim za odbranu Republike Srpske i odlukom Vlade svrstan je među najznačajnije datume novije istorije.