Preran početak vegetacije, proljetni mrazevi, kišno ljeto, koje je uticalo na oprašivanje i česte vremenske neprilike, poput olujnog nevremena, doprinijeli su slabim prinosima voća širom Republike Srpske.

Situacija je najlošija na području Prijedora gdje voćari tvrde da je uništeno 90 odsto prinosa, najčešće, šljive, kruške i jabuke.

Prema procjenama, ovo je jedna od lošijih godina za voćare posljednje decenije.

Prijedorski voćari kažu da šljive nema, nađe se koja kruška, a manja količina jabuka koja je opstala, biće za preradu, jer ju je najviše uništio učestali grad.

Predsjednik Udruženja voćara Prijedor Mladen Marjanović kaže da je, prema procjenama, rod uništen 80 do 90 odsto.

U Brčkom, izrazito šljivarskom kraju, koji je prepoznatljivo po kvalitetnoj suvoj šljivi i rakiji, obrane količine šljive su eksportovane. Osamdeset odsto jabuke biće primijenjeno u industriji, dvadeset odsto je prva i druga klasa.

– 80 odsto jabuke za industriju je pokazatelj da će ove godine proizvođači jabuke raditi sa gubitkom, čak će mnogi i odustati od proizvodnje – kaže Savo Lukić, predsjednik Voćnog kluba Brčko distrikta.

Zbog mrazeva i olujnih neprilika u regiji Semberije, Majevice i Podrinja, umanjeni su prinosi voća u prosjeku od 80 odsto. U Dvorovima u Bijeljini u voćnjaku Rade Njegića oštećenja na jabuci procjenjuju se na oko 35 odsto, a očekuje oko 400 tona prinosa.

– Ako povratim svoj novac, ja ću biti zadovoljan, ali pitanje je. Dosta ima oštećene robe – kaže Njegić.

U bijeljinskom resoru za pružanje stručnih usluga kažu da je osiguranje poljoprivredne proizvodnje izrazito značajna mjera za voćare i da je ona jedan od mjera zaštite proizvodnje prilikom nepredvidivih teškoća sa kojim se suočavaju poljoprivrednici.

– Ministarstvo osiguranje sufinansira sa 50 odsto, a određene opštine i gradovi sufinansiraju polisu sa 20 odsto – navodi Zoran Maletić, rukovodilac bijeljinske Kancelarije resora za pružanje stručnih usluga.

Prošle godine Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva isplatilo je oko šest miliona KM za podršku voćarskoj proizvodnji, a prethodne četiri godine 20 miliona. Četiri miliona KM, ove godine, rezervisana su za premiju za proizvedeno i prodato voće.

Za mehanizaciju, u ovoj godini, resorno ministarstvo izdvaja oko 52 miliona KM, a velikim dijelom udio je u voćarskoj proizvodnji. Za osnivanje novih zasada jabuke, kruške i šljive odobrena su 42 zahtjeva u iznosu višem od 540.000 KM, piše RTRS.