U SŠC Đuro Radmanović u Novom Gradu danas je održana prezentacija na temu problema  odlagališta radioaktivnog otpada na prostoru Trgovske gore u Hrvatskoj.

Učenici I2 i II1 razreda zajedno su pripremili ovu prezentaciju uz pomoć profesora Dubravke Živković i Dragana Borojevića.

Ana Ivičić učenica  I 2 razreda kaže da su o ovoj temi radili razna istraživanja, ankete, intervuje, a osim toga posjetili su i Info centar u Dvoru, gdje su pronašli dosta informacija.

„Ovom prezentzacijom želimo da podignemo svijest među učenicima i među ljudima o opasnosti odlaganja radioaktivnog otpada, jer predviđeno odlagalište je udaljeno samo 800 m od granice sa BIH. Ovo je za nas zaista veliki projekat u koji smo uložili zaista mnogo truda, a vremenski smo izdvojili čitavo drugo polugodište“, navela je Ana.

Dušan Dubajić koji je učenicima bio stručni saradnik za ovaj projekat  kao neko ko je diplomirao na katedri za nuklearnu fiziku u Novom Sadu naveo je da je jako značajno da se mladi naraštaj bavi ovom problematikom.

„Činjenica da je odlaganje radioaktivnog otpada blizu bilo kog eko sistema koji je u službi građana i samog grada je jako opasno. Cilj je da se borimo protiv  toga na svaki način kroz projekte, kroz podizanja svijesti i da na taj način doprinesemo rješavanju ovog problema“, rekao je Dubajić.

Prezentacija je održana u holu, a prisustvovali su učenici i profesori ove škole.