No description available.

 U Centru za zaštitu mentalnog zdravlja u okviru Doma zdravlja Novi Grad podrška se najčešće traži zbog problema sa alkoholom, a zavisnici se javljaju uglavnom na nagovor drugih, rekla je  psiholog Nikolina Resanović.

 Resanovićeva je istakla da se zavisnici javljaju kada se desi nešto loše što podrazumijeva uključivanje policije i drugih institucija.


Ona je ukazala da se, osim zavisnosti od supstanci, sve češće javljaju i nehemijske zavisnosti o internetu, igrama na sreću, kupovini.

Kada je riječ o zavisnosti od interneta, Resanovićeva navodi da se pacijenti ne javljaju samo zbog toga, ali da se sa tom temom često susreću u okviru drugih aktivnosti u radu sa mladima.

"Do zavisnosti dovodi dostupnost, a u pozadini je osjećaj nezadovoljstva, loše raspoloženje, strahovi, teškoće u suočavanju sa svakodnevnim problemima", rekla je Resanovićeva, povodom Mjeseca borbe protiv alkoholizma i drugih zavisnosti.

Ona je ukazala da se u medicinskom smislu može reći da je zavisnost hronična bolest koja zahtijeva ozbiljan pristup i liječenje, a podijeljena je u dvije kategorije - fizičku i psihičku.

"Najčešće je riječ i o fizičkoj, i o psihičkoj. Zavisnost predstavlja snažnu želju za uzimanjem određenih sredstava ili ponavljanjem određenih radnji da bismo se bolje osjećali", rekla je Resanovićeva.

Ona je poručila da je potrebno potražiti stručnu pomoć čim se primijeti potreba za ponavljanjem neke radnje i osjećaj nelagode.

Resanovićeva je istakla da se Mjesec borbe protiv alkoholizma i drugih zavisnosti obilježava od 15. novembra do 15. decembra s ciljem podizanja svijesti o posljedicama alkohola, droga i drugih psihoaktivnih supstanci i mobilisanja cjelokupnog društva za uključivanje u aktivnosti na suzbijanju njihovog korištenja.