No description available.

Sjednica Skupštine opštine Novi Grad završena je danas bez prisustva odbornika opozicije a ulazak u skupštinsku salu  obezbjeđenje je onemogućilo odbornicima kojima je na prvom i drugom nastavku izrečena mjera udaljenja.

No description available.

Početak sjednice kasnio je oko 30 minuta za koje vrijeme su se odbornici opozicije naguravali sa obezbjeđenjem i pripadnicima policije.

Na samom početku, rada u sali je bilo 16 odbornika među kojima i dva opoziciona Mladen Šicar /DNS/ i Zoran Kultlija /SDS/.

Šicar je izrazio žaljenje zbog dešavanja u lokalnom parlamentu uz napomenu da je neprimjereno da se nastavi sa radom.

On je u obraćanju rekao da će napustiti sjednicu.

Kultija je postavio pitanje zašto obezbjeđenje nije dozvolilo ulazak Milanku Mihajilici /PDP/ poslaniku u novom sazivu Narodne skupštine Republike Srpske/prije preuzimanja mandata odbornik u Skupštinu opštine Novi Grad/ te takođe rekao da će napustiti sjednicu.

Predsjednik Skupštine opštine Zoran Kukavica je rekao da je na prvom nastavku mjera udaljenja izrečena odborniku Igoru Taborinu /PDP/a na drugom nastavku ista mjera izrečena je odbornicima Hasanu Rasavcu i Dušanu Gašiću iz kluba PDP-a i nacionalnih manjina, Mirku Zgonjaninu i Ljubiši Vujanoviću iz Kluba odbornika DNS-a, kao i Mladenu Šumaru, Goranu Kutliji i Filipu Egeljiću iz Kluba odbornika SDS-SRS.

"Smatram da je to bilo nedolično ponašanje. Besmisleno je da se opstruiše rad skupštine", rekao je Kukavica i dodao da za današnju situaciju nisu krivi odbornici vladajuće većine.

On je objasnio da će poslaniku Mihajilici biti omogućeno prisustvo od naredne sjednice lokalnog parlamenta.

Skupština opštine je u nastavku, uz prisustvo 14 odbornika usvojila izvještaj o radu  i godišnji plan rada dječijeg vrtića "Pčelica Maja", izvještaj o efektima programa podrške poljoprivrednicima.

Danas su usvojene i informacije o stanju bezbjednosti, stanju u poljoprivredi i privredi, osnovnom i srednjem obrazovanju, turizmu, ostvarivanju prava porodica poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i boraca, stanju bespravne gradnje i zaštite od požara čime je iscrpljen dnevni red.

Sjednica lokalnog parlamenta počela je 4. novembra kad je usvojen dnevni red.

U prvom nastavku, 10. novembra usvojen je izvještaj o izvršenju budžeta za prvih šest mjeseci ove godine u iznosu od 6.552.741 KM, što je 50,61 odsto od plana.

Usvojena je i odluka o načinu upravljanja, održavanja, prodaje, odnosno rezervacije grobnih mjesta na gradskom groblju, te odluka o osnivanju privrednog društva "Novi transport" Novi Grad.

Na drugom nastavku 14. novembra, prije nego što je prekinut rad, nije ni bilo rasprave o tačkama dnevnog reda.