U sklopu obilježavanja Dječije nedjelje JU Centar za socijalni rad Novi Grad realizuje aktivnosti vezane za zaštitu djece bez adekvatnog roditeljskog staranja, a kroz promociju hraniteljstva u svim njegovim oblicima.

U glavnoj ulici u našem gradu radnice Centra za socijalni rad danas su održale promociju hraniteljstva građanima, kroz razgovor i dijeljenje letaka.

Direktor JU Centar za socijalni rad Daniela Gojić navela je da su aktivnosti povodom Dječije nedjelje započeli u ponedjeljak.

„Izradili smo letke i plakate na kojima je objašnjeno šta je to zapravo hraniteljstvo koje smo podijelili  svim ustanovama u našem gradu. Zatim smo u juče imali kreativnu radionicu sa djecom u hraniteljstvu i djecom iz ruralnog dijela na temu promocije kulture i sporta. Danas smo ovdje da sa našim građanima porazgovaramo na ovu temu i upoznamo ih šta je to zapravo hraniteljstvo i na koji način se ono realizuje, a posjetila su nas i mališani iz vrtića. Za sutra je predviđena posjeta našem Udruženju Iskra, gdje ćemo provesti takođe radionicu na temu Po(dijeli) radost, znanje, ljubav“, izjavila je Gojićeva.

Dodala je da je jako značajno animirati porodice u našem gradu , jer za sad imamo dvije hraniteljske porodice koje imaju potpunu podršku lokalne zajednice i Centra za socijalni rad.

Hraniteljstvo predstavlja oblik zaštite izvan vlastite porodice kojim se djetetu ili odrasloj osobi osigurava odgovarajući porodični smještaj i zaštita.



Hraniteljstvom se, kao oblikom zaštite, djetetu ili odrasloj osobi obezbjeđuje sigurna i podsticajna sredina za razvoj, pruža adekvatna njega i briga o zdravlju, obrazovanju, te podrška za uspostavljanje i održavanje veza s biološkom porodicom, rodbinom, prijateljima i lokalnom zajednicom, kao i podrška za očuvanje ličnog, porodičnog i nacionalnog identiteta.

Ove godine, Dječija nedjelja obilježava se od 03. do 09. oktobra pod sloganom „Po(dijeli) radost, znanje, ljubav“.