No description available.

U zaseoku Vurune u Donjem Vodičevu  večeras je služen pomen srpskim civilima koje su ustaše ubile na Ilindan 1941. godine.

Parastos kod spomen- obilježja i zajedničke  grobnice za 33 žrtve i na mjesnom groblju gdje su sahranjene još 42 žrtve, uglavnom djeca  služio je sveštenik Nenad Radulović.

"Ovo je samo jedno od stratišta srpskog naroda koji je stradao u svim ratovima. Ovo su naša sveta mjesta ", rekao je u besjedi Radulović.

Radulović je rekao da se ove godine, uoči Vaskrsa upokojio Milan Landup, jedan od rijetkih koji je preživio ovaj zločin.

 Među postradalima je i 14 djece do sedam godina , od kojih dvoje tek rođenih te 1941. godine.

 U  podrumu  kuće Mile i Cvije Vuruna ustaše su 2. avgusta 1941. godine pobile 75 civila među kojima je bilo i tek rođene djece.

 

No description available.

 Savjetnik ministra rada i boračko- invalidske zaštite Stjepan Macanović rekao je da su ustaše u Vurunama počinile strašan zločin.

"Naša je obaveza da njegujemo kulturu sjećanja , da se ovo nikad ne ponovi, Svjedoci smo da iz svjetskih centara moći dolaze pritisci da se ukine Republika Srpska. Mi moramo voljeti i čuvati Republiku Srpsku koja je garant opstanka srpskog naroda", rekao je on.

 No description available.

Načelnik opštine Miroslav Drljača kaže da je zaselak Vurune pust i da vlada zlokoban muk.

 

"Svaki dolazak na ovo mjesto oživljava sjećanje na strašan zločin i kao da krici nevinih žrtava i danas odzvanjaju", rekao je on.

 No description available.

Predsjednik Opštinskog odbora SUBNOR-a Drago Todić podsjetio je da su Vurune prvo stratiše u ovoj opštini u Drugom svjetskom ratu.

"Dovoljno je reći da je u Drugom svjetskom ratu stradalo 320 djece iz naselja Gornje i Donje Vodičevo i Dobrljin", rekao je Todić.

Prema njegovim riječima, Kozarski ustanički kraj je bio u centru Nezavisne države Hrvatske i na udaru zloglasnih ustaških jedinica.

"Potkozarje koje u to vrijeme imalo oko 100.000 stanovnika izgubilo je 75.000 stanovnika među kojima 12.000- 14.000 djece do 14 godina", kazao je Todić

Todić kaže da se ove demografske posledice osjećaju i danas.

No description available.

U Drugom svjetskom  ratu stradalo je 7.000 stanovnika naše  opštine, 5.000 civila među kojima 850 djece do 14 godina.

Ovaj i druge zločine ustaške vlasti Nezavisne Države Hrvatske početkom avgusta 1941. godine, kada je na prostoru Krajine pobijeno na desetine hiljada srpskih civila, tematski obrađuje knjiga profesora Miloša Vujanovića "Krvavi pečat", objavljena 2008. godine, nastala na osnovu prikupljenog materijala i sjećanja preživjelih.

Obilježavanja Dana stradanja civilnog stanovništva opštine Novi Grad danas je počelo parastosom u Hramu Svete velikomučenice Marine u Maslovarama

Parastos  za 296 stradalih iz naselja Maslovara, Crne Rijeke i Jošave služio je sveštenik Slavoljub Moravac.

Nakon parastosa, pomen je služen i kod spomen- kosturnica u Crnoj Rijeci i u Blagaj Rijeci. /kraj/zos/foto