Nevesinje: Opštinska boračka organizacija kao podrška Srbima u Crnoj Gori |  Hercegovina Promo

 Iz Boračke organizacije u Novom Gradu poručuju da  hapšenje devet boraca Vojske Republike  Srpske na području Novog Grada, Prijedora i Kostajnice predstavlja još pokušaj pravosudnih institucija BiH da optuže i osude što veći broj srpskih boraca kako bi Republiku Srpsku prikazali kao zločinačku tvorevinu a njene borce kao zločince.

U saopštenju iz ove organizacije ističu da je hapšenje devet pripadnika Vojske Republike Srpske uslijedilo samo dan nakon što je Sud BiH oslobodio optužbi za zločine u Srebrenici pet boraca.

"Ovo pokazuje da namjera pravosuđa BiH nije utvrđivanje istine o proteklom ratu, nego optuživanje što većeg broja Srba, pa tako ako neki "pretekne" i izbjegne kaznu, slijedi hapšenje još većeg broja novoosumnjičenih od kojih će neko sigurno biti osuđen" stoji u saopštenju.

U Boračkoj organizaciji  smatraju da ovakvo ponašanje pravosuđa BiH dovodi u pitanje smisao  njegovog postojanja, zbog čega ova organizacija podržava sve aktivnosti institucija Republike Srpske usmjerene u tom pravcu.

"Boračka organizacija Republike Srpske će, u saradnji sa Boračkom organizacijom Novi Grad, nastojati da pruži svu potrebnu pomoć i podršku uhapšenih srpskim borcima i njihovim porodicama", zaključeno je u saopštenju.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH  uhapsili su u utorak, 30. novembra devet lica na području Novog Grada i okoline zbog sumnje da su počinili ratni zločin 1992. godine.