Predstavnici opštinske boračke organizacije, mještani i potomci stradalih danas su u Ravnicama položili vijence na spomen-obilježje civilima i vojnicima poginulim u Drugom svjetskom ratu i proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.
„Mi svake godine u ovo vrijeme obilježavamo sjećanje na stradale u Narodnooslobodilačkom ratu, jer je 25. novembra 1943. godine u Ravnicama stradalo oko 117 ljudi, a ujedno smo ovdje napravili spomenik poginulim borcima i civilima u Obrambeno-otadžbinskom ratu i svake godine im odamo počast“, izjavio je Milorad Agbaba ispred Opštinske boračke organizacije.

Parastos je služio sveštenik Nebojša Nježić.
„Imamo zadatak da mlađima, od naše djece, unučadi, praunučadi i ostalima prenesemo samo dio onoga što smo čuli od svojih starijih. Onu istinu koja se desila tog dana, to samo mogu znati oni koji su taj događaj doživjeli i preživjeli, ali nažalost tih starijih gotovo da više nema“, rekao je u svojoj besjedi sveštenik Nebojša Nježić.
Nježić kaže da je malo istorijskih podataka i zapisa koji svjedoče o pokolju u Ravnicama, ali da će crkva kao zajednica živih i mrtvih uvijek njegovati sjećanje na nevino stradale.
Dokumentacija starih boraca pokazuje da je bilo više žrtava, tačnije 205 stanovnika Ravnica.
Na veoma svirep način su ubijane čitave porodice, koje su brojale po sedam, devet ili više članova.
Posljedice ovog tragičnog događaja mogu se vidjeti i danas, jer brojnih porodica, odnosno prezimena koja su zapisana na spomeniku više nema u selu.