U Poljavnicama danas je povodom slave kapele Svetog Prokopija služena Sveta liturgija i upriličen slavski obred.

Sveštenik Nebojša Nježić u prigodnoj besjedi istakao je značaj ovog velikog svetitelja.

„Na današnji dan 303. godine u jednom vojnom pohodu mučenički je postradao Sveti Prokopije koji je bio veliki Hristov sljedbenik u isto vrijeme kada je stradao i Sveti velikomučenik Georgije zato naša crkva ova dva svetitelja nazivaju svetiteljima ratnicima. Nije slučajno da ova kapela upravo bude posvećena ovom svetitelju ratniku, zato jer  mi svi znamo da u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu naša mjesna zajednica dala je najveći broj žrtava-mučenika, za našu slobodu", rekao je Nježić.

Nakon Svete liturgije položeni su vijenici kod spomen ploče poginulim borcima.

Predsjednik predsjedništva Boračke organizacije Novi Grad Nemanja Starčević rekao je da je u ovom mjestu poginulo 22 boraca.

„Na današnji dan se sjećamo žrtava koje su Poljavnice dale , mislim da je to najveća žrtva na opštini Novi Grad 22 poginula borca , odnosno 35 sa mjesne zajednice Poljavnice. Ostajemo dužni da svakom prilikom izrazimo svoje poštovanje, u to ime u narednom periodu pripremamo gradnju većeg spomenika u okviru crkve koja se takođe planira graditi u Poljavnicama i mislim da će to biti još jedan znak pažnje prema onome što sto su oni dali za Republiku Srpsku“, rekao je Starčević.

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas Svetog velikomučenika Prokopija, koga srpski narod posebno poštuje i slavi.

Na današnji dan 303. godine mučenički je postradao veliki Hristov sljedbenik Sveti Prokopije, koji potiče iz Јerusalima.

Ime mu je bilo Neanije. Prihvatio se vojničke službe za vladavine cara Dioklecijana.

U vrijeme jednog pohoda Hristos mu se čudesno javio, ukazavši mu na veliki svijetli krst na nebu. On se krstio i dobio ime Prokopije. Јavno je ispovjedio svoju vjeru, znajući da će biti pogubljen.

U Nišu je u prednemanjićko doba postojao manastir Svetog Prokopija, u kome se čuvala ruka svetitelja. Svetinja je kasnije, kad su Turci zauzeli Niš, prenesena u Prokuplje koje je i dobilo ime po ovom mučeniku.

U nekim srpskim krajevima smatra se da je ovaj dan pogodan za svadbe, jer Sveti Prokopije pohodi i blagosilja mladence. Na taj se dan izbjegava kopanje, čak i sahranjivanje. Takođe se nije kupalo.

U starini su Srbi rudari smatrali ovog svetitelja svojim patronom. Smatra se i zaštitnikom djece. Po svim srpskim krajevima postoje razni običaji i vjerovanja u vezi s ovim praznikom i pridaje mu se veliki značaj, iako nije upisan crvenim slovom u kalendar.