Za očuvanju obala rijeka i životne sredine uopšte neophodan je angažman svih institucija, ali i građana, zaključeno je danas na predavanju "Beton nije tačan odgovor" koje je u saradnji sa JU "Park prirode Una" organizovalo Udruženje "Grin tim".

Tema predavanja je bila neadekvatno uređenje obala rijeka u Novom Gradu i okruženju.

 

Urbanističko građevinski inspektor Danka Bundalo  Trninić  govorila je o zakonskim propisima u vezi sa ovom temom- Zakon o uređenju prostora i građenju, Zakon o legalizaciji bespravno  izgrađenih objekata i Odluci o proglašenju Parka prirode Una.

"Protekle sedmice je evidentirano 15 nedostataka. Kad je u pitanju uređenje obale, naše procjene su da se u 90 odsto slučajeva radi o nelegalnoj gradnji. Situacija je drugačija kad je riječ o objektima, gdje je 80 odsto legalno", rekla je ona.

 

Direktor JU "Park prirode Una" Vujadin Pilipović naveo je da park obuhvata teritoriju četiri opštine Krupa na Uni, Novi Grad, Kostajnica i Kozarska Dubica.

"U praksi ima dosta problema. Osim bespravne gradnje tu je i problem jačine motora plovila. Očekujemo da će u narednom periodu zajedničkim angažmanom biti pomaka", rekao je on.

Predsjednik Grin tima Mario Crnković  rekao je da je ovo bilo prvo predavanje te da je bilo korisno čuti o konkretnim problemima i prijedlozima za njihovo rješavanje.