Upis u srednje škole u Republici Srpskoj počinje u ponedjeljak, 14. juna, a osim novih zanimanja koja su prosperitetna u oblasti novih tehnologija, učenici mogu da se odluče i za deficitarna zanimanja za koja su i ove godine obezbijeđene stipendije, rekla je Srni ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić.
Trivićeva je izrazila nadu da će učenici, shodno uspjehu u osnovnoj školi, upisati željeno zanimanje prema talentima i afinitetima koje imaju, ali i da će birati na osnovu saznanja o profilima koji su potrebni na tržištu rada.

- Listom deficitarnih zanimanja obuhvaćena su 23 zanimanja u 33 škole u 22 jedinice lokalne samouprave, a planirano je ukupno 756 učenika. Za njih će biti obezbijeđene mjesečne stipendije od 100 KM i prevoz na mjesečnom nivou za vrijeme trajanja nastavne godine - rekla je Trivićeva.

Ona je napomenula da ova zanimanja Ministarstvu delegiraju lokalne zajednice, Privredna komora, Unija udruženja poslodavaca Srpske, Zanatsko-preduzetnička komora, s ciljem da se obrazovanje prilagodi potrebama tržišta rada u segmentu stručnih škola.

- Podsticaji su motivacija za učenike da upišu deficitarna zanimanja koja ne treba posmatrati i identifikovati kao zanate, jer to mogu biti i četvorogodišnje škole za koje manjka interesovanja učenika, ali je potreba za njima na tržištu rada - istakla je Trivićeva.

Na listi deficitarnih zanimanja su i alatničar i bravar-zavarivač u Srednjoškolskom centru "Đuro Radmanović" Novi Grad, električar-elektroinstalater u Elektrotehničkoj školi Prijedor, te mesar u Poljoprivredno-prehrambenoj školi Prijedor i kuvar u Ugostiteljsko-ekonomskoj školi Prijedor.