Zamjenik načelnika opštine Novi Grad  Bojan Lukač rekao je danas da je u proteklih pet godina uloženo dosta napora kako bi se riješilo pitanje  graničnog prelaza Novi Grad - Dvor te da on očekuje da će ovaj problem biti konačno riješen.

Lukač je podsjetio da je predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija juče u Sarajevu razpvarao sa načelnikom opštine Novi Grad Miroslavom Drljačom o olakšavanju poslovanja privrednicima iz prijedorske regije i Unsko-sanskog kantona.

"Na sastanku kome su prisustvovali  ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović i predsjednik Mješovite komisije za praćenje provođenja Ugovora o granici između BiH i Hrvatske Božo Zovko, razgovarano je i o prekategorizaciji graničnog prelaza Novi Grad - Dvor u kategoriju graničnog prelaza za transport roba koje ne podliježu inspekcijskom nadzoru", rekao je on.

Lukač je rekao da su stvoreni tehnički uslovi za prekategorizaciju graničnog prelaza te da će se ovo pitanje naći na dnevnom redu sjednice Mješovite komisije u drugoj polovini ovog mjeseca.

"U proteklih mjeseca dana riješena su značajna pitanja. Ministarstvo bezbjednosti BiH pripremilo je Nacrt ugovora između BiH i Hrvatske o graničnim prelazima a u red graničnih prelaza za međunarodni robni i putnički saobraćaj svrstan je i granični prelaz Novi Grad- Dvor", rekao je Lukač.

On je takođe rekao da je resorno ministarstvo u Vladi Hrvatske donijelo pravilnik o određivanju javnih cesta za tranzitnio saobraćaj teretnih vozila bez zadržavanja gdje je državna cesta Dvor - Novi Grad , Dvor- Hrvatska Kostajnica, Hrvatska Kostajnica- Sisak i spoj sa auto- cestom sastavni dio pravilnika.

Granični prelaz Novi Grad - Dvor imao je kategoriju graničnog prelaza za transport robe sve do 2013. godine, do ulaska Hrvatske u EU.

Lukač je danas još rekao da je jučerašnji sastanak ministara spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košaraca sa ministrom privrede i održivog razvoja Hrvatske Tomislavom Ćorićem o problematici izgradnje odlagališta za radioaktivni otpad i istrošeno nuklearno gorivo na lokalitetu Trgovska gora takođe značajan za našu opštinu.

"Svi građani Novog Grada ali i ostalih opština u slivu rijeke Une dobili su poruku da nisu sami, da institucije rade svoj posao. Proteklih godinu dana urađeno je dosta. Između ostalog formirani su ekspertski i pravni tim", rekao je on.

Lukač kaže da je značajno da je ponovljen stav BiH da je odabrana lokacija neprihvatljiva kao i činjenica da domaći eksperti  mogu ući na teritoriju Hrvatske i sarađivati sa kolegama iz Hravtske.

Predsjednik Udruženja Grin tim Novi Grad Mario Crnković pozdravlja iskorak napravljen u saradnji BiH i Hrvatske.

Prema njegovim riječima juče su se iz Hrvatske čule taktičke i odmjerene izjave koje i dalje ignorišu volju građana BiH.

"Ono čime uvijek počinjemo i završavamo ovu priču je da građani ne žele preuzeti rizike za odlaganje radioaktivnog i drugih opasnih otpada pored rijeke Une", rekao je Crnković.