Slike za pozadine

Danas počinje jesen, godišnje doba najbogatije bojama prirode.

 

 

 1. Za  vrijeme trajanja  jeseni, čovjek najbolje spava.

 

 1. Lišće na drveću poprima najživlje boje. Hladnije temperature i manjak svjetla, izazivaju reakciju kod lišća koje prestaje stvarati hlorofil (zeleni pigment). Do izražaja dolaze narandžasti i žuti pigment karotenoida, a jarko crvena boja rezultat je antocijanina. Zanimljivo je da lišće zapravo ne gubi boju, već ponovno poprima onu izvornu.

 

 1. Životinje reagiraju na promjene koje donosi jesen. Sjevernoamerička crnokapa sjenica kreće u potragu za sjemenkama koje skriva na više mjesta u drveću i na zemlji. Ali, kako zapamtiti gdje ih je sakrila? Dio njenog mozga koji je odgovoran za prostornu orijentaciju i pamćenje, naraste do 30 odsto!

 

 1. U jesenskom periodu, ptice započinju sa svojim seobama u toplije krajeve, a neke od njih su prave rekorderke u broju kilometara koji uspiju prevaliti. Artička čigra u samo jednom smjeru preleti oko 11.000 kilometara.

 

 1. Jesen nudi mnoštvo plodova koji čuvaju naše zdravlje. Ali, jeste li znali da se zdravlje nalazi u bojama jesenskih plodova, biljnim pigmentima - fitohemikalijama? Zato trebamo birati raznovrsne i raznobojne plodove jer ćemo samo tako osigurati različite fitohemikalije koje korisno djeluju na naš organizam.

 

 1. Prvi dan jeseni je jedan od dva dana u godini kad možete jaje postaviti da samo uspravno stoji.

 

 1. Prvi i posljednji dan jeseni mijenjaju se otprilike za 24 sata svake godine.

 

 1. Jesen ima svoj puni Mjesec, koji se još naziva i Žetveni Mjesec. Taj je naziv dobio jer su nekoć seljaci znali koristiti svjetlo prvog punog Mjeseca jeseni kako bi žetvu obavljali i noću.

 

 1. Jesenska ravnodnevnica svake godine pada na drugi datum. Zemlji treba 365.25 dana da napravi krug oko Sunca pa je datum jesenske ravnodnevnice malo drugačiji svake godine. Najčešće je to 22. septembra, ali ravnodnevnica zna još biti i 23. Septembra ili vrlo rijetko, 24. Septembra (što je bio slučaj davne 1931. godine). Tako će jesenska ravnodnevnica 24. Septembra  idući put  biti tek daleke 2303. godine.

 

 1. Na sjevernoj polulopti jesen traje dio septembra , cijeli oktobar,  novembar  i dio  decembra , a na južnoj Zemljinoj polutki dio  marta, cijeli  april,  maj  i dio  juna .

 

Vrijeme je za jesenje radove u vrtu: Dajte bašti nove boje i teksture

Jesen  je posebno doba godine. To je vrijeme kada plavo nebo, sunčani dani i prohladne noći u područjima umjerene klime polako prošaraju šumovita brda mnoštvom nijansi žute, narandžaste i crvene boje. To je vrijeme kada zagasiti tonovi zimzelenih borova i cedara tvore divnu podlogu jarkim nijansama žute i crvene kojima se ukrašavaju njihovi bjelogorični rođaci — stabla kojima otpada lišće.

 PRIRODA - Najlepše slike prirode - jesen Marianne Safronove - Postavi.neT. - Svet u slikama!

Jesen je naročito omiljeno doba godine u zemljama Orijenta,  u Japanu i Koreji. U Japanu ljudi često odlaze u “lov na boje jeseni” — što je njihov izraz za jesenje izlete u prirodu koji im omogućavaju da se dive tom umjetničkom djelu prirode.

 07.11.2016| 08:00-23:59 | Nestajanje i propadanje Srpskih institucija je posledica Srpskih predstavnika i vlastodržaca! | E-Novine Kosova i Metohije

Upravo u to doba godine mnogi nacionalni parkovi u Koreji zablistaju u svojoj punoj ljepoti. Zbog toga novine obavještavaju javnost o tome kada je najpovoljnije vrijeme za posmatranje jesenjih boja. Sŏraksan, jedan od najpoznatijih nacionalnih parkova u Koreji, omiljeno je odredište izletnika. Njegove granitne litice i visoke stijene ukrašene borovima savršen su primjer orijentalnog krajolika. U jesen se bukova i javorova stabla pretvaraju u jarkocrvenu ogrlicu koja krasi granitne gromade Sŏraksana. A kad vrhovi tih stijena izrone iz mora jutarnje izmaglice, ranoranilac je nagrađen prizorom koji neće zaboraviti dok je živ.

 

 Pogled.ba • FOTO: Počinje jesen - Pogledajte najljepše fotografije najšarenijeg godišnjeg doba

Zašto lišće mijenja boju?

Znatiželjna osoba reći će da ova živopisna promjena  zahtijeva objašnjenje. O čemu  zavisi hoće li list postati žut ili crven?

 

Jesenje boje dio su procesa tokom kojeg se stabla pripremaju za zimu. Kraći jesenji dani upozoravaju unutrašnji sat stabla da počne obustavljati dotok vode i hranjivih tvari u lišće. Svaki list zauzvrat stvara pri dnu peteljke jedan poseban sloj koji ga odvaja od ostalog dijela stabla. Ovaj sloj — koji se sastoji od tvari slične plutu — blokira svaku izmjenu tvari između lista i stabla, što konačno dovodi do toga da list otpadne.

 

Tokkom ovog procesa karotenoidi počinju davati lišću žutu ili narančastu boju. Ovi pigmenti obično se nalaze u lišću tijekom čitavog ljeta, no ne razaznaju se zbog zelenog hlorofila koji prevladava. Crvena boja opet  potiče uglavnom od antocijana, pigmenta koji lišće počinje stvarati tek u jesen. U jesen hlorofil počinje nestajati, pa žuti i crveni pigmenti više dolaze do izražaja. Kada hlorofil potpuno nestane, lišće topole poprima jarko žutu, a lišće javora jarko crvenu boju.

 20 fotografija koje će vas ubediti da je jesen najlepše godišnje doba | KUMKucura

U potrazi za  bojama jeseni

Većina ljubitelja prirode primjećuje da se jesenje boje donekle razlikuju od godine do godine i od mjesta do mjesta. Boje uglavnom zavise  od  vrste  bjelogoričnog drveća. Na primjer, različite vrste javora zaslužne su za neke izuzetno lijepe nijanse crvene boje. Na Orijentu mnoge vrste ovog stabla rastu u prirodnom okruženju, no isto tako često ih  sade u parkove i vrtove.

 

Još jedan faktor je klima — količina antocijana koju proizvodi  zavisi od  vremenskih prilika. Vedri, sunčani dani i prohladne noći idealni su uslovi  u kojima lišće stvara najviše antocijana. Jeseni na dalekom istoku obično pružaju takve uslove. I Japan i Koreja pretežno su planinske zemlje. Mnoga njihova brda prekrivena su različitim vrstama listopadnog drveća, što izletnicima pruža idealne uslove za posmatranje jesenjih boja.

 Najslađe životinje koje uživaju u čarima jeseni - WANNABE MAGAZINE

Lijep proces reciklaže

Čitav proces tokom kojeg stabla gube lišće praktičan je i lijep. Odbacivanje lišća pomaže stablima da tokom  zime štede vodu i energiju. Ujedno se rješavaju otrovnog otpada koji se tokom  ljeta nakuplja u lišću.

 Јесен стиже у недељу у 3.54 сати | Dnevnik

Što se dešava s milijardama listova koji padnu na zemlju? Zahvaljujući insektima, gljivicama, crvima i drugim životinjicama koje žive u zemlji  sav ovaj organski materijal ubrzo se pretvara u humus, najvažniji  sastojak plodnog tla. Dakle, nakon što izvede predivni spektakl, otpalo lišće pretvara se u gnojivo koje će omogućiti nastavak rasta u proljeće! Možete li zamisliti ljepši proces reciklaže?