AGENCIJE

U sredini sjedišta CIA nalazi se skulptura koja sadrži tajni kod, koji decenijama muči vrhunske kriptologe.

 

Krajem osamdesetih, umjetniku Džimu Sanbornu naloženo je da napravi skulpturu koja će biti izložena u sjedištu CIA u Lengliju, državi Virdžinija.

Znajući da će neki od najboljih svjetskih obaviještajnih zvaničnika djelo viđati svakog dana, Sanborn je napravio umjetničko djelo koje je, jednom riječju, zagonetno, piše CNN.

Skulptura je otkrivena 3. novembra 1990. godine, zove se Kriptos i sadrži kriptografski izazov. Sigurno će neko "razbiti" kod za samo nekoliko nedjelja, pomislio je Sanborn. Ali niko nije.

Do danas, Kriptos ostaje jedna od najpoznatijih nerazriješenih misterija na svijetu.

"Nisam mislio da će to trajati toliko - 30 godina - a da je ne dešifruju", kaže Sanborn.

Kriptos se nalazi u dvorištu ispred sjedišta CIA. Zakrivljena, bakarna ploča visoka 3,5 metra i široka šest, skulptura je prepuna slova.

"Ručno sam isjekao testerama skoro 2.000 slova", kaže Sanborn. Tekst koji pokriva skulpturu izgleda kao nasumično nabacan za neobučeno oko, ali Kriptos sadrži četiri različite, kodirane poruke, koje zajedno čine zagonetku, navodi Sanborn.

"Želio sam da se otkrije kao ljuštenje slojeva luka", kaže on za misteriju uklesanu u Kriptosu.

Tri od četiri kodirane poruke dešifrovali su tokom godina pripadnici NSA, CIA i javnost, ali, navodi CNN, još luka treba oguliti.