Srpska info - Danas se navršava 19 godina od smrti Davorina Popovića.
Legendarni Dačo ili Pimpek sam je sebe nazivao Pjevačem, obično počinjući svoje priče “Slušaj, da ti pjevač nešto kaže…”, ne dajući svojoj ulozi u Indexima, jednako kao smislu svoga života, ni manje ni više od toga, nego samo pjevač. Pa je s vremenom postao Pjevač.
Preminuo je 18. juna 2001. u Sarajevu od raka gušterače. Sahranjen je 20. juna 2001. na sarajevskom groblju Bare u Aleji velikana.


Od milja su ga zvali Dačo, a nadimak Pimpek je dobio u djetinjstvu zbog male izrasline kraj lijevog uha. U mladosti se bavio rukometom i košarkom.
Bio je kapiten Košarkaškog kluba Mlade Bosne (kasnije KK Željezničar), te kao standardni prvotimac odigrao je preko 500 utakmica. Sportom se aktivno prestao baviti 1968. godine. Bio je student Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.
Muzičku karijeru počeo je u grupi Pauci, a Indexima se pridružio krajem 1964. godine i do kraja ostaje njen zaštitni znak. Sa Indexima ostavlja neizbrisiv trag u muzičkoj istoriji Sarajeva i bivše Jugoslavije. I kao solista, opet uz podršku Indexa,objavljuje tri albuma. 1975. godine objavljuje album „Svaka je ljubav ista (osim one prave)“, 1984. godine „S tobom dijelim sve“, dok album istog naziva, ali s drugim pjesmama izlazi 1995. godine.
Osamdesetih godina 20. vijeka često nastupa s Mostarskim kišama, vokalnom grupom koju je vodio pjesnik Mišo Marić. Sjajno izvodi pjesmu „Žute dunje“ za soundtrack filma Kuduz, a jednom je nastupio i na Eurosongu, 1995. godine, kada je predstavljao Bosnu i Hercegovinu sa pjesmom 21. vijek te zauzeo 19. mjesto. Prije toga Davorin je za Eurosong konkurisao 1967. sa Indexima, prenosi Radio Sarajevo.