Резултат слика за Međunarodnog dana žena u nauci i tehnologiji

AGENCIJE

Kako bi osigurale potpuno i jednako učešće žena i djevojaka u naučnim krugovima, Ujedinjene nacije proglasile su 11. februar za Međunarodni dan žena i djevojaka u nauci.
Danas manje od 30% istraživača širom svijeta čine žene. Prema podacima koje je obezbijedio UNESCO, samo 30% studentkinja bira fakultet u oblasti tehnologije, inženjerstva i matematike.
Naučnice širom svijeta zaslužne su za stvaranje lijekova za neizlječive bolesti, istražile su svemir i postavile temelj za razumijevanje strukture DNA. Žene i djevojke danas često predvode zahtjevna istraživanja koja će imati ogroman uticaj na čovječanstvo i uzor su mnogim budućim generacijama naučnica.
Istraživanja su pokazala da naučnice objavljuju manje radova, dobijaju manje novca za istraživanja i ne napreduju u karijeri onoliko koliko bi mogle i željele. Ovi rezultati su posljedica viševjekovnog ubjeđivanja djevojčica da nisu dovoljno pametne za bavljenje naukom i da dječaci imaju prirodne sklonosti za građenje karijere u oblasti tehnologije i inženjerstva.
U BiH, pa i regionu, zanimanja se još uvijek dijele na “muška” i “ženska”, dok statistike pokazuju da muškarci dominiraju u oblastima nauke i tehnologije.
Prema podacima Agencije za statistiku BiH za 2018. godinu, broj žena diplomiranih studenata, magistara i doktora je u većini oblasti veći od broja njihovih muških kolega, osim u oblasti informacionih i komunikacionih tehnogija, gdje je njihov broj 288, a broj muškaraca 579, te inženjerstva, proizvodnje i građevinarstva gdje je broj žena 937, a muških kolega 1.513.
"Tokom 2018. godine u svim oblastima nauke i tehnologije ukupno je diplomiralo, magistriralo i doktoriralo 10.539 žena i 7.210 muškaraca", rekli su u ovoj agenciji.
Dalje se navodi da su 2018. godine u BiH bile 2.052 žene magistri i specijalisti nauka, a broj muških kolega je bio nešto manji i iznosio je 1.284.
"Broj muškaraca doktora nauka u 2018. godini iznosio je 106, a broj žena s istim zvanjem je bio 87", rekli su u ovoj agenciji.

Našu budućnost obilježiće naučni i tehnološki razvoj, koji može biti dostignut kada žene i devojke postanu tvorci i lideri naučno-tehnoloških inovacija.
Zato na današnji dan, poziv da se trajno zanemare stereotipi, podrže ravnopravnost polova i ne dozvoli da žene i djevojke budu diskriminisane i spriječene da se bave naukom.