Na današnji dan, 20. decembra 1355. godine, preminuo je srpski car Stefan Uroš IV Dušan Nemanjić, poznat i kao Dušan Silni.

Dušan Nemanjić bio je sin kralja Stefana Uroša III Dečanskog i otac cara Stefana Uroša V, u narodu prozvanog Nejakim, poslednjeg vladara iz dinastije Nemanjića.

Krunisan je za cara 16. aprila 1346. godine.

Istog dana proglašena je i srpska patrijaršija, odnosno arhiepiskopija je uzdignuta na viši rang.

Zemlja je za vreme vladavine cara Dušana imala najveću teritoriju do tada. Taj period bio je najbolji i u ekonomskom, političkom, vojnom i kulturnom smislu, jer je tada srpska srednjovekovna država doživela veliki uspon.

Dušanov zakonik, kao najviši pravni akt u državi usvojen je 1349. godine.

Dušan Nemanjić je jedini iz ove dinastije koji nije proglašen za sveca zbog toga što je ubio svog oca kako bi došao na vlast. Iako nije zvanično svetac, ipak se njegov lik nalazi na freskama, a njegov kult se vekovima gaji u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Njegova kruna se čuva u Cetinjskom manastiru u Crnoj Gori.


Ono što je manje poznato jeste da je Silni i po izgledu bio silni - najveći. Naime, car Dušan je bio visok čak 214 centimetara! To je impresivna visina u epohi u kojoj se prosečni rast odraslog muškarca kretao oko 165 cm.

Zanimljivo je da je Dušan silni bio visok 2,14m. Koliko je bio visok Dušan, otkriveno je tek u 20. vijeku.

SPC je 1991. formirala komisiju da se, između ostalog, i to utvrdi. U Crkvi Svetog Marka u Beogradu, gde počivaju njegovi zemni ostaci, komisija koju je predvodio vladika Atanasije Jeftić obavila je merenja i potvrđena je pomenuta visina. Zanimljivo je i da njegov pehar iz kog je pio vino, a koji se još čuva u Hilandaru, može da stane više od dva litra.

I njegova garda je morala da bude iste visine. Dušan ju je formirao od ljudi iz cele Evrope. Stotinu i jedan čovek, a svi dvometraši. Pored veština koje su morale biti impresivne, uslov je bio i da budu dva metra ili još viši. Priča se da je samo jedan gardista smeo da bude viši od njega, a to je bio barjaktar, Šveđanin. Koliko je on bio visok i snažan, može samo da se pretpostavi, ako se uzme u obzir da barjak postoji u manastiru Hilandar i težak je oko 40 kg.