AGENCIJE

Na vrhu zvaničnog spiska najstarijih ljudi na svijetu nalazi se Francuskinja Žan Kalman, koja je umrla 1977. sa 122 godine, ali ako je vjerovati članku objavljenom 1933. godine u Njujork tajmsu, na tom mjestu bi zapravo trebalo da bude Kinez Li Čing-juen.
U pomenutom tekstu, koji je objavljen povodom godišnjice njegove smrti Čing-juena, piše da je živio 256 godina.

Profesor univerziteta Vu Čung-čije našao stare fotografije iz 1827, na kojima se vidi kako mu zvaničnici čestitaju 150. rođendan. To bi značilo da se rodio 1677, ali je on sam tvrdio da je rođen 1736. Prema tome, živio je ili 256, ili 197 godina.

Ko je bio taj čovjek?
Li Čing-juen je sa oduševljenjem sakupljao trave. Pričao je da je još kao desetogodišnjak brao jestivo bilje u planinama. Četrdeset godina hranio se samo travama, korenjem i bobičavim voćem. Godine 1749. predavao je taktičke vještine u kineskoj vojsci i bio je dobar poznavalac borilačkih vještina.

Ženio se 23 puta i imao je 200 djece. Na prvi pogled njegov život djeluje pretjerano spektakularno, ali postoje indicije da u priči ima istine. Još 1928. dopisnik Njujork tajmsa pisao je o tome da su mu komšije ovog starca potvrdile da su ga njihove djede poznavala kad je već bio zreo muškarac.

Kad su ga jednom prilikom pitali u čemu je tajna njegove dugovječnosti, odgovorio je:

– Imam mirno srce, sjedim kao kornjača, trčim kao golub i spavam kao pas.