Čizme broj 75 za držanje distance (Foto: INSTAGRAM.COM/GRIGORE.LUP) -

AGENCIJE 

Obućar iz Rumunije koji je već dizajnirao, i ručno pravio ogromnu obuću kako bi tokom prvog talasa epidemije virusa korona zaštitio ljude, sada izlazi sa novom kolekcijom, ali sa istom misijom - da obezbijedi socijalnu distancu tokom novog pandemijskog talasa, kupcima čizama koje pravi.
Grigore Lup, obućar koji posjeduje radnju u rumunskom mjestu Kluž, još u maju je izradio cipele sa evropskom veličinom, odnosno brojem 75.

Kaže da mu je takva ideja pomogla da održi svoju radnju u Transilvaniji.

Lup je za Rojters ispričao da je na tu ideju došao kada je primijetio da ljudi stoje isuviše blizu jedni drugima i da ignorišu mjere fizičke distance od dva metra.

Pored toga što prima uobičajene porudžbine, Lupa su kontaktirali i umjetnici, uključujući jednu belgijsku plesnu grupu ali i jedan američki rok bend, prenosi Rojters.

Cipele za održavanje distance broj 75 • Radio Puls Luxembourg

Obućar inače pravi obuću po porudžbini za osobe koje nose vanstandardne brojeve, ali ovog puta, stvar je u zaštiti od virusa, pa mu se klijenti javljaju i sa zahtjevima za obućom koja će im obezbijediti socijalnu distancu.

Lup je sada izradio čizme, takođe u broju 75, za novi talas pandemije, a jedan par košta 150 evra.

Čizme su postavljene krznom i imaju debele đonove, a za njihovu izradu potrebno je tri puta više kože nego za običan par cipela, rekao je obućar koji se tim zanatom bavi četiri decenije.

Lup je ranije izrađivao obuću za pozorišta i opere, folklorne grupe, a pošto je obim posla smanjen zbog pandemije, našao je novi izvor prihoda.